Din ce in ce mai multi romani aleg plitele incorporabile si cuptoarele incorporabile in locul unui aragaz , alegere ce aduce eleganta in bucatarie , optimizarea spatiului si beneficii multiple .
Vom incerca mai jos sa raspundem la intrebari de genul : ce plita sa cumpar , ce model de plita incorporabila sa aleg sau ce tipuri de plite incorporabile exista pe piata . Deci, care este cea mai buna plita incorporabila ?
Tipuri de plite incorporabile din punct de vedere al materialului si dimensiunilor
La ora actuala pe piata exista plite incorporabile din inox , tabla vopsita ( email ) si din vitroceramica ca si material din care sunt construite .
Plitele din inox sunt cele mai raspandite produse de acest tip . Inoxul este un material rezistent ce in general suporta bine testul timpului .
Plitele incorporabile din inox au insa un minus : sunt ceva mai greu de intretinut dupa cum au aflat multe gospodine si trebuie sa avem grija ce solutii folosim pentru curatare pentru a nu deteriora suprafata plitei . Ca si tip de inox producatorii de cuptoare si plite incorporabile au introdus mai multe tipuri de inox de la variantele clasice si pana la cele premium ce aduc in plus caracteristici ca :
- Inox anti-amprenta – nu raman urme de la degete deloc sau foarte putine la atingerea plitei in timpul utilizarii
- Inox superior – plita rezista foarte mult timp fara a se matui si nu se zgarie foarte usor
Vezi oferte plite incorporabile
Plitele vitroceramice dupa cum le spune si numele sunt facute dintr-un material compozit ceramic . Au un aspect mai elegant si sunt mult mai usor de curatat decat cele din inox datorita suprafetei alunecoase .
In general plitele electrice sunt facute din material vitroceramic , dar mai nou si foarte multe modele de plite incorporabile pe gaz sunt construite din acelasi material .
Ca si minus , modelele din vitroceramica se pot fisura si trebuie sa fim atenti sa nu scapam lichide foarte fierbinti sau sa lovim cu ustensilele sau alte corpuri dure din bucatarie aceste plite pentru a nu avea probleme .
Vezi oferte plite incorporabile
Am ajuns si la plitele incorporabile din tabla vopsita care sunt ceva mai rare in magazinele de profil. Au fost gandite pentru cei ce prefera culori mai deosebite ( alb , maro , negru ) la cumpararea unei plite sau cuptor incorporabil.
Sunt mai rezistente la zgarieturi si pete fata de cele din inox .
Cat priveste gratarele arzatoarelor de pe plita incorporabila acestea sunt de 3 feluri : gratare din fonta ( care sunt mai rezistente ) , gratare din fier forjat si gratare din otel emailat ( mai putin rezistent si mai greu de curatat ) .
Dimensiunile plitelor sunt unele standardizate , majoritatea avand o latime de 60 cm pe partea exterioara ( care nu intra in blatul de mobila ).
Restul dimensiunilor nu sunt la fel pentru toate plitele si inainte de a achizitiona un produs incorporabil trebuie sa avem in vedere dimensiunile din manualul de utilizare si instalare care trebuie sa se potriveasca in mobila pe care o avem deja sau pe care o construim la comanda .
Cea mai buna plita incorporabila : pe gaz , electrica sau pe inductie ?
Trecem acum la alt aspect al plitelor incorporabile si anume sistemul folosit gatire.
Pe piata avem cele 3 tipuri : plite incorporabile pe gaz ( cele mai raspandite ) , plite electrice si plite incorporabile pe inductie.
Care sunt diferentele intre cele 3 tipuri ?
Plita incorporabila pe gaz este similara cu cea de pe aragaz .Gatirea pe gaz este cea mai raspandita in tara noastra desi nu este cea mai eficienta .
Plitele incorporabile pe gaz reprezinta la ora actuala ( pret gaz si curent electric ) cea mai putin costisitoare solutie. In schimb eficienta energetica este de doar 50 % asta insemnand ca mai mult de jumatate din caldura degajata se va pierde.
Ca si optiuni acestea vin cu un sistem de siguranta ce opreste automat gazul in cazul stingerii flacarii si cu aprindere electrica la majoritatea modelelor.
Unele modele au si un ochi cu 2 inele de flacara pentru gatit denumit WOK – acesta asigura un randament mult mai bun pe partea de gatire.
Modelele incorporabile pe gaz au de obicei un pret mai mic fata de cele vitroceramice ( electrice sau cu inductie ) . Plita pe gaz este recomandata in locuintele unde se gateste frecvent ( familii numeroase ,etc ) si bugetul nu este unul suficient pentru o plita pe inductie .
Plita incorporabila electrica este al 2 lea tip din punct de vedere al sistemului de gatire.
Acest tip de plita este construit din material vitro-ceramic iar incalzirea suprafetei de gatit se realizeaza cu ajutorul unei rezistente electrice inglobata in materialul plitei.
Plitele incorporabile electrice au cateva avantaje : aspect uniform si elegant datorita suprafetei vitrate fara gratare , se poate seta temperatura pentru fiecare suprafata de gatit in parte , se opreste automat dupa terminarea gatirii si majoritatea dispun si de un mod ecologic ce va reduce consumul de curent electric.
Plita electrica vitroceramica are un randament energetic de 65 % deci mai bun decat al plitei pe gaz .
Din pacate plita electrica are si cateva dezavantaje .
Unul dintre ele : pretul curentului electric este mai mare in Romania , deci s-ar putea ca gatind acelasi preparat costul sa fie mai mare decat la o plita pe gaz.
O alta problema este ca suprafata de gatire ramane fierbinte mult timp si acest lucru nu este vizibil intotdeauna , de aceea se pot produce destul de usor accidente ( mai ales copii ) si nu in ultimul rand timpul de gatire este putin mai mare decat la plita pe gaz .
Vezi oferte plite incorporabile
Plita electrica este recomandata celor ce gatesc mai rar si nu foarte mult ( cupluri tinere , cei care mananca des in oras ,etc . )
Ultimul tip de plita dar cea mai eficienta este plita incorporabila pe inductie.
Acest tip de plita incorporabila functioneaza tot cu ajutorul curentului electric dar schimbul de caldura se realizeaza doar in timpul contactului cu oala sau tigaia ( care obligatoriu trebuie sa fie dintr-un materiale care se magnetizeaza ca feroasele sau otelul , si de obicei le gasiti inscriptionate ca functioneaza cu sistemele pe inductie ).
Practic avem un element electromagnetic in corpul plitei care va induce energie unui vas care este asezat pe suprafata plitei iar atunci se va realiza si schimbul de caldura .
Plita incorporabila pe inductie este exrem de eficienta energetic , avand un randament de 90 % adica aproape dublu decat cea pe gaz . Asta inseamna mult mai putini bani irositi pe factura de energie electrica .
La fel timpul de gatire este redus aproape la jumatate fata de sistemele pe gaz , deci daca timpul este o problema atunci cand gatiti modelele de plite pe inductie sunt o alegere recomandata.
Ca si siguranta avem de a face cu o plita complet sigura : cand am ridicat vasul de pe plita , aceasta se va raci aproape instant , practic singurul moment cand plita degaja caldura este doar atunci cand avem un vas asezat pe ea iar restul suprafetei ramane rece.
Plita pe inductie are cele mai multe avantaje dar are si un dezavantaj major : are un pret mult mai mare decat celelalte tipuri de incorporabile unele model pot costa si de 2-3 ori mai mult decat un model clasic pe gaz .
Este recomandata celor care gatesc frecvent si vor sa nu piarda mult timp in bucatarie , dar de retinut ca trebuie sa alocati un buget mai generos atat pentru achizitie cat si pentru factura de energie electrica .
Ghidul plitei cu inducție – citește aici.
Acestea sunt cele mai importante aspecte ale plitelor incorporabile.
Urmand sfaturile de mai sus o sa va fie mai usor sa va raspundeti la intrebari ca : ce plita incorporabila sa cumpar , ce sa aleg : plita electrica sau pe gaz , ce este o plita electrica pe inductie si multe altele .
Daca aveti intrebari va rog sa le postati in sectiunea de comentarii .
Sorin a zis
Salut,
As avea o nelamurire referitoare la diferentele intre urmatoarele materiale din care pot fi facute blaturile plitelor pe gaz: ceramic vs vitroceramic vs (mai nou) cristal.
Multumesc!
Andreiionut a zis
Blatul de cristal are suprafata cea mai usor de curatat dintre cele 3 ( planeitate , etc ). Cred ca ceramic sau vitroceramic se refera la acelasi tip d eplita , nu am vazut in magazine plite cu blat ceramic pur ( argila,etc) .
Iotu Marius a zis
Am achizitionat o plita vitroceramica si nu stiu daca functionarea intermitenta este ok? Am dat chiar si pe nivelul 9 si tot asa funcioneaza. Ma poate lamurii cineva de ce nu ramane tot timpul rezistenta in sarcina?
mihai a zis
SALUT,
Ca sa folosesti o plita sau cuptor incorporabil electric trebuie sa ai instalatia electrica schimbata?
Locuinta are instalatie pe aluminiu.
Multumesc
Andreiionut a zis
Nu, instalatia cu cablu diametru 2,5 mm ( cea normala ) este ok. Desigur ar fi preferabil cupru.
Mada Bobby a zis
Ce parere aveti despre „Plita incorporabila Bosch PPQ716B21E – Plita cu gaz 70 cm, Suprafata din cuart negru, termorezistenta „? Cat de rezistenta si usor de curatat este aceasta suprafata din cuart sau sticla termoizolanta?
Popescu Catalin a zis
pe plita electrica temperatura de fierbere a apei se reduce mai mult de jumatate fata de cea pe gaz.Cum sa coste de trei ori mai mult mancarea?Plitele electrice sunt pentru cunoscatori, pentru cei care gatesc nu pentru cei care mananca in oras. Cine a scris articolul cred ca traieste si acum in ani comunizmului si isi aduce aminte cand se incalzea la flacara de la aragaz.!!!!! (ma duc sa cumpar pe gaz sa nu se termine oferta)
andrei a zis
La scoala generala n-ati fost, altfel ati fi aflat ca apa, la presiunea atmosferica, din bucatarie, fierbe pe orice plita in jurul temperaturii de 100 grade Celsius. Economia vine din randamentul de transmitere a caldurii de la sursa de caldura la vasul in care se gateste. Si depinde de raportul dintre pretul energie electrice si a gazului, raportat la kW.
Adina a zis
Buna… As dori si eu sa achizitonez un cuptor…o plita pe gaz…o hota…marca bosch. Citesc de ceva timp si m am cam zapacit. Bugetul este de 40- 45 mil. Multumes mukt
Adina a zis
Buna…