Articolul de mai jos îți va răspunde la mai multe întrebări atunci când vrei să cumperi o mașină de spălat vase bună. Deși e greu de ales un model ca fiind cel mai bun, îți voi arăta ce mașină de spălat vase să cumperi pe baza specificațiilor și opțiunilor diverselor modele disponibile în piață.

cele mai bune masini de spalat vase

De ce să cumperi o mașină de spălat vase?

Până acum câțiva ani opinia majoritară era că mașina de spălat vase este doar un moft și că spălatul vaselor la mână este o activitate normală. Curentul a început să se schimbe și mulți au aflat avantajele unei mașini de spălat vase bune.

Mașina de spălat vase consumă mai puțină apă pentru aceeași cantitate de vase spălată. Cele mai multe modele au un consum între 6 și 11 litri de apă pentru o încărcătură completă de vase. Asta înseamnă cel puțin 10 farfurii, câteva oale, 10-20 de tacâmuri și probabil și vreo câteva pahare. Este ușor să îți dai seama cât de eficientă și cât de multă apă se consumă dacă ai spăla vas cu vas la mână lăsând apa să curgă.

O mașină de spălat vase bună curăță mult mai bine majoritatea vaselor și paharelor. Temperatura la care speli la mână e undeva pe la 30-40 de grade dar mașina de spălat vase lucrează de la 45 la 70 de grade, așadar vasele vor fi 100% igienizate. Orice microb, bacterie sau depunere va fi îndepărtată mai bine la aceste temperaturi mult mai mari de spălare.

Clătirea este mai eficientă iar paharele și orice obiect de sticlă va fi spălat și nu va avea pete cum se întâmplă la spălarea manuală a vaselor. Mașina de spălat vase folosește un lichid de clătire care lasă sticla perfect curată.

Chiar și oalele cu urme de arsuri sau depuneri mai rezistente sunt curățate mai ușor la mașina de spălat vase eliminând necesitatea fierberii vaselor și abia apoi spălarea lor.

Deși l-am lăsat la urmă, timpul câștigat este un alt atu al unei mașini de spălat vase bune. În loc să stai să speli farfurie cu farfurie, te poți odihni sau poți face o altă activitate. Mai mult, poți chiar pleca de acasă pentru că mașina de spălat vase va termina programul și se va opri automat.

Rezumând, o mașină de spălat vase te va ajuta să consumi mai puțină apă, să câștigi timp și să ai vase mai curate și igienizate.

Bun, dar dezavantaje? Corect, există și costuri în plus deși nu le-ași numi dezavantaje. Mașina de spălat vase consumă curent electric și are nevoie de detergent special pentru spălare precum și sare dedurizată. Acestea sunt costuri în plus dar și la spălarea manuală avem costuri – detergent vase, bureți și lavete. Cumva se compensează.

Și mai trebuie spus un lucru. Nu întotdeauna mașina de spălat vase elimină lucrul manual. Unele vase nu se curăță bine la mașină, printre ele aflându-se ceaunul de mămăligă.

Trebuie avut grijă și cu obiectele din lemn( linguri, palete) dar din experiență proprie acestea se curăță ok la mașina de spălat vase și nu suferă deteriorări.

Tipuri de mașini de spălat vase după design

Din punct de vedere al aspectului și construcției avem 3 tipuri de mașini de spălat vase. Fiecare dintre ele se potrivește unui anumit tip de mobilier și este primul criteriu atunci când alegem o mașină de spălat vase.

Cele 3 tipuri sunt: mașină de spălat vase free-standing, încorporabilă și semi-încorporabilă.

Mașina de spălat vase free-standing este de fapt cea clasică, care nu se încorporează în mobilă. Aceasta poate fi poziționată în orice loc, lângă mobilier sau între piesele de mobilă din bucătărie.

masina de spalat beko free standing

Mașina de spălat vase încorporabilă este modelul care permite placarea feței mașinii cu lemn, mdf sau pal. Astfel, mașina de spălat vase va deveni una cu mobilierul arătând la fel cu corpurile de mobilier. Este modelul cel mai căutat pentru integrarea în bucătărie,

Mașina de spălat vase semi-încorporabilă este asemănătoare cu cea încorporabilă doar că după placare va rămâne vizibil panoul de comandă și control al mașinii de spălat.

masina de spalat vase semi incorporabila

Mașina de spălat vase compactă este o mașină de dimensiuni mici care se poate așeza pe blatul din bucătărie. Aceste mașini de spălat vase au o dimensiune redusă și pot spăla undeva la 4-6 seturi de veselă.

masina spalat vase compacta

Beko DTC36610W

Recomandarea noastră. O mașină de spălat vase compactă ce poate curăța 6 seturi de veselă. Clasa de eficiență energetică A+, nivel zgomot doar 39 db.

Info

La mașina de spălat vase încorporabilă nu există un display sau led vizibil și indicarea începerii spălării precum și a terminării ei se face prin semnale sonore. Unele mașini de spălat vase din gama superioară au un proiector care afișează pe podeaua bucătăriei timpul rămas până la finalizarea spălării( asemănător ceasului cu proiector).

Tipuri de mașini de spălat vase după dimensiune

Din punct de vedere al dimensiunii, mașinile de spălat vase se împart în două categorii mai mari – cele cu lățime de 45 cm și cele cu lățime de 60 cm. Mai există și modele de dimensiuni și capacitate mai mică de spălare care se poziționează pe mobilier dar acelea sunt mai rare.

Mașinile de spălat vase de 45 cm lățime au în general o capacitate de spălare de 9 sau 10 seturi de vase. Cele de 60 cm lățime au o capacitate de spălare a 12-14 seturi de vase.

Info

Ce înseamnă un set de vase? Un set înseamnă o farfurie întinsa, una adâncă, un bol, o farfurie pentru desert, o cana, un pahar, lingura, furculiță, cuțit si linguriță.

Rafturile interioare ale mașinii de spălat și jeturile de apă

În proporție de 70% sunt cam aceleași la orice mașină de spălat vase.

 Totuși mașinile de spălat vase performante au raftul superior reglabil, acesta culisând în sus sau în jos pentru a permite spălarea unor oale sau vase mai mari. Daca ai vase mari caută un model cu această opțiune.

Totodată, sârmele suporților sunt mai groase și mai rezistente la unele mașini de spălat vase.

 

De asemenea verifică suporturile pentru pahare care trebuie să fie destul de bine lucrate și să asigure stabilitate în timpul spălării. Nu ai vrea să se spargă din cauza unei poziționări precare în interiorul mașinii de spălat vase.

Jetul de apă este distribuit prin rotire pe vasele ce trebuie spălate de către 2 palete cu găuri. Numărul de jeturi diferă de la model la model. Mașinile de spălat vase premium au un număr mai mare de găuri de distribuție a jetului de apă ce aduce cu sine o spălare mult mai eficientă.

 

Am trecut rapid peste lucrurile de bază. Tot ce trebuie să faci deocamdată e să te decizi la dimensiunile mașinii de spălat vase. Măsoară mobilierul, fă-ți planurile, decide cât vei avea nevoie să speli și treci la pasul următor.

Recomandări mașini de spălat vase

masina de spalat vase Beko DIN25310

De buget - Beko DIN25310

O mașină de spălat vase ce poate spăla 13 seturi de veselă( lățime 60cm). Program mix de 58 minute, program intensiv pentru oale la 70 de grade și program rapid de 30 de minute. Eficiența energetică A+.

Bosch SMI46KS01E

Semi incorporabila premium - Bosch SMI46KS01E

Clasa A++ de eficiență energetică, 13 seturi și programe automate de spălare. Programare întârziată, senzor automat de detectare a murdăriei vaselor și senzor încărcătură. Program special pentru pahare la 40 de grade și program cu igienizare la 70 de grade.

masina de spalat vase Whirlpool WKFO 3O32 P X

Free standing - Whirlpool WKFO 3O32 P X

Super eficiență energetică având clasa A+++. Tehnologie al 6 lea simț și 10 programe de spălare. Program cu consum redus pentru jumătate de încărcătură. Program de igienizare la temperatură ridicată și program de autocurățare.

Mărci mașini de spălat vase

Ca și în cazul mașinilor de spălat rufe sau al frigiderelor, producătorii sunt aceeași. Majoritatea modelelor de mașini de spălat vase vin de la Bosch, Whirlpool, Indesit, Beko și Electrolux.

Poți opta pentru o mașină de spălat vase premium cum sunt cele de la Bosch sau pentru una cu un raport preț calitate foarte bun cum sunt cele de la Beko de exemplu.

Totuși, cum alegi o mașină de spălat bună? Alegând fiabilitatea, opțiunile dorite și eficiența energetică la bugetul pe care îl avem.

Acum știm, mașina de spălat vase poate spăla și igieniza paharele, farfuriile și oalele. Toate fac asta. Și atunci ce le diferențiază?

Ciclurile de spălare ale unei mașini de spălat vase

Atunci când vrei să cumperi o mașină de spălat vase uită-te obligatoriu la ce programe de spălare are. Unele modele vin cu doar 5 programe în timp ce altele vin și cu 12 programe de spălare a vaselor.

La fel, verifică durata programelor și dacă există măcar un program scurt precum și unul economic.

Programe pe care să le cauți în funcție de ceea ce ai nevoie:

1.Program ECO care deși este mai lung va spăla vasele la o temperatură mai mică economisind energie electrică.

 1. Program de spălare pentru jumătate de încărcătură. Acesta va permite să speli o cantitate de vase mai mică ( de obicei doar pe unul din rafturile mașinii de spălat) și va folosi o cantitate mai mică de apă și energie electrică. La modelele de vârf există și program care calculează automat durata programului și consumul cu ajutorul unui senzor pentru detecția încărcăturii.
 2. Program intensiv( în general la peste 60 de grade) pentru curățarea vaselor foarte murdare. Este programul ideal pentru oale.
 3. Program Express sau rapid pentru spălarea rapidă( sub o oră) a vaselor ușor murdare.

Info

Încercați să aruncați resturile de mâncare la gunoi înainte de a le băga în mașina de spălat vase. Deși mașina are un filtru care captează astfel de resturi, acesta se poate înfunda dacă cantitatea de reziduuri este prea mare. Vasele nu trebuie clătite neapărat înainte de a le pune în mașina de spălat vase. Dacă considerați că vasele sunt extrem de murdare folosiți programul de prespălare al mașinii de spălat vase. Nu are sens să le mai și clătiți la mână dacă există această opțiune.

Info

Vasele nu trebuie clătite neapărat înainte de a le pune în mașina de spălat vase. Dacă considerați că vasele sunt extrem de murdare folosiți programul de prespălare al mașinii de spălat vase. Nu are sens să le mai și clătiți la mână dacă există această opțiune.

Nivelul de zgomot

La fel ca și la mașina de spălat rufe, o mașină de spălat vase poate fi zgomotoasă. Dacă te deranjează zgomotul în bucătărie caută una silențioasă. Nivelul de zgomot la unele modele premium coboară la doar 36 db adică aproape insesizabil.

Consumul de energie electrică și apă

Cum spuneam și mai sus, consumul de apă este foarte mic la un ciclu de spălare vase. La consumul de energie electrică, clasificarea mașinilor de spălat vase se face tot după criteriile obișnuite adică de la clasa A până la A+++.

În funcție de buget alege cea mai economică mașină de spălat vase. Te interesează 2 lucruri – cel mai mic consum de apă pe ciclu și o clasă de eficiență energetică superioară.

Opțiuni suplimentare ale mașinilor de spălat vase

Criteriile de bază le-am discutat. Haideți să vedem opțiuni premium ale unor mașini de spălat vase. Tehnologiile de mai jos sunt disponibile doar pe anumite modele ale producătorilor și în general pe gama de vârf.

1. Uscarea completă a vaselor

Vasele nu sunt întotdeauna complet uscate atunci când se termină ciclul de spălare. De aceea unii producători au introdus tehnologii pentru o uscare mai eficientă.

Bosch a introdus Zeolith , o tehnologie care permite uscarea completă( chiar și a vaselor de plastic) la terminarea unui ciclu de spălare.

La fel, Whirlpool a introdus PowerDry pentru ca vasele să fie complet uscate când se termină programul.

2. Programe automate cu ajutorul senzorilor de încărcare și murdărie

Senzorul de  încărcare detectează nivelul apei și va regla consumul de apă și durata programului în funcție de gradul de încărcare. Astfel mașina de spălat vase va consuma doar cât este nevoie.

Senzorul de murdărie măsoară puritatea apei și reglează temperatura precum și dozarea apei și a detergentului conform cu rezultatele.

Practic mașina de spălat vase funcționează autonom fără ca tu să mai testezi ce program ar fi mai optim pentru vesela pe care o speli.

La Whirlpool poartă denumirea de al 6 lea simț dar tehnologia este prezentă la mulți producători sub alte nume.

3. Suport preluare capsulă spălat vase

De multe ori capsula cu detergent pentru spălat vase nu se dizolvă complet. Uneori, asta se întâmplă pentru că ea cade pe fundul mașinii de spălat după deschiderea capacului dozatorului de detergent( așa este gândit sistemul de funcționare).

Și chiar dacă se dizolvă complet, fiind în partea de jos nu va mai ajunge aceeași cantitate de detergent la vasele din partea de sus a mașinii de spălat vase.

 Unele modele au rezolvat această problemă cu ajutorul unui suport care preia capsula nedizolvată și o menține în jetul de apă pentru o folosire mai eficientă. Mai jos foto cu sistemul de la Bosch( numit DosageAssist)

4. Protecție împotriva ruginii

Unele producători oferă o garanție extinsă de până la 10 ani împotriva apariției ruginii la mașinile de spălat vase.

Și chiar dacă se dizolvă complet, fiind în partea de jos nu va mai ajunge aceeași cantitate de detergent la vasele din partea de sus a mașinii de spălat vase.

 Unele modele au rezolvat această problemă cu ajutorul unui suport care preia capsula nedizolvată și o menține în jetul de apă pentru o folosire mai eficientă. Mai jos foto cu sistemul de la Bosch( numit DosageAssist)

5. Afișarea prin proiecție luminoasă a timpului de spălare și a etapei ciclului de spălare

Spuneam mai sus că la mașinile de spălat vase încorporabile este mai dificil să știi dacă s-a terminat programul de spălare dacă nu ai fost atent la semnalul sonor. Unii producători au introdus o opțiune luminoasă care afișează prin proiecție timpul rămas de spălare. Proiecția se face spre podeaua bucătăriei și astfel vei ști tot timpul cât mai durează programul.

6. Programare întârziată

La fel ca și la cele de spălat rufe, unele mașini de spălat vase au posibilitatea programării ciclului de spălare la o anumită oră dorită de noi.

Cele mai bune capsule pentru mașina de spălat vase

Testând diverse capsule cu detergent pentru mașina de spălat vase am tras și o concluzie cu privire la care sunt mai eficiente. Nu o să numesc toate produsele pe care le-am testat dar am avut cam toate capsulele disponibile în magazinele de specialitate și din supermarketuri.

Singurele capsule cu detergent care mi s-au părut excelente sunt cele de mai jos. Când spun excelente mă refer la faptul că:

 • se dizolvă complet
 • curăță bine orice tip de oală sau tigaie
 • curăță bine o mașină de spălat vase încărcată complet.
 • nu lasă urme sau dâre pe obiectele din sticlă

 

caspule finish bune pentru masina de spalat vase

Capsule detergent Finish Max

Capsule 3 în 1 care conțin toate substanțele necesare spălării și clătirii vaselor.

Concluzie atunci când vrei să cumperi o mașină de spălat vase bună

Cam despre asta e vorba. Rezumatul pe scurt al acestui ghid este:

 • Stabilește și măsoară spațiul destinat mașinii de spălat vase.
 • Alege tipul de mașină – încorporabilă sau nu.
 • Caută cel mai eficient energetic și silențios model care să se muleze pe bugetul tău.
 • Verifică să aibă programele de spălare vase de care ai nevoie.
 • Stabilește dacă dorești opțiuni suplimentare care să te aducă în zona de mașini de spălat vase premium.

Succes.

Recomandări mașini de spălat vase

masina de spalat vase Beko DIN25310

De buget - Beko DIN25310

O mașină de spălat vase ce poate spăla 13 seturi de veselă( lățime 60cm). Program mix de 58 minute, program intensiv pentru oale la 70 de grade și program rapid de 30 de minute. Eficiența energetică A+.

Bosch SMI46KS01E

Semi incorporabila premium - Bosch SMI46KS01E

Clasa A++ de eficiență energetică, 13 seturi și programe automate de spălare. Programare întârziată, senzor automat de detectare a murdăriei vaselor și senzor încărcătură. Program special pentru pahare la 40 de grade și program cu igienizare la 70 de grade.

masina de spalat vase Whirlpool WKFO 3O32 P X

Free standing - Whirlpool WKFO 3O32 P X

Super eficiență energetică având clasa A+++. Tehnologie al 6 lea simț și 10 programe de spălare. Program cu consum redus pentru jumătate de încărcătură. Program de igienizare la temperatură ridicată și program de autocurățare.