Cele mai bune masini de spalat
Un uscător de rufe cu multe review-uri de 5 stele de la utilizatori. Capacitate de uscare de 8kg, pompă de căldură, eficiență energetică clasa A+++. Unul din cele mai economice uscătoare de rufe de la Beko. Protejează hainele având inclus senzori de temperatură și umiditate. Are 16 programe de uscare pentru orice tip de țesătură.
Un uscător de rufe cu un consum redus de energie cu pompă de căldură. Are clasa A++ de eficiență energetică. Protejează țesăturile delicate uscând la temperaturi mai joase și are o capacitate de încărcare de 8 kilograme.
Un uscător de rufe premium cu al 6 lea simț - are senzori performanți ce detectează greutatea hainelor ce trebuie uscate economisind energie. Este certificat pentru uscarea articolelor de lână și are cicluri de rotire speciale pentru fiecare tip de articol.
Daca v-ați saturat să așteptați o perioada lunga de timp că hainele dumneavoastră să se usuce natural, un uscător poate fi produsul electrocasnic de care aveți nevoie.
În aproximativ o oră puteți purta hainele care abia au fost spălate iar materialele rămân moi și cu miros de balsam.
Hainele sunt uscate rapid, au un miros plăcut, fără scame sau praf și igienizate. De aceea uscătorul de rufe este un electrocasnic necesar pentru orice familie.
Există și modele hibride ( mașină de spălat rufe cu uscător ) pentru cei care nu au spațiu unde să încapă ambele electrocasnice, dar rezultatele uscării și eficiența scad foarte mult mai ales dacă suntem o familie numeroasă.
Funcțiile și eficiența uscării sunt principalele diferențe între uscătoarele de pe piață.
Majoritatea modelelor de pe piață usucă rufele prin condensare, apa din haine este transformată în abur după ce este încălzită cu ajutorul rezistenței electrice.
Aburul este colectat și transformat din nou în apă într-un recipient special plasat pe uscător. Astfel, poartă denumirea de uscător de rufe cu condensare.
Nu avem nevoie de evacuare, ci doar conectarea la rețeaua de tensiune electrică și îl punem la treabă. Apa rezultată din uscare va fi colectată în recipientul detașabil cu care este dotat uscătorul de rufe sau poate fi evacuată la fel ca la mașina de spălat – doar la modelele care au furtun de evacuare.
La mașinile de spălat rufe cu uscător, apa colectată va fi evacuată în același mod ca atunci când se spală rufele .
Uscătoarele de rufe prin condensare fără pompă de căldură evacuează aerul cald în exterior și astfel consumul energetic este mai crescut.
Uscătoarele cu pompă de căldură refolosesc aerul cald și astfel economisesc energia electrcă consumată. Cele mai performante uscătoare de rufă cu pompă de căldură sunt cu aproape 50% mai eficiente decât cele clasice.
Știm cu toții că un uscător de rufe electric are un consum de energie electrică crescut, așa că investiția într-un uscător prin condensare cu pompă de căldură se justifică pentru economii pe termen lung.
Se știe deja de la mașinile de spălat că volumul de rufe care poate fi curățat într-o singură spălare diferă de la model la model.
Situația este identică și la uscătoare (sunt modele de 7, 8, 9 sau chiar mai multe kilograme de rufe ce pot fi uscate), acestea fiind construite pentru a fi complementare mașinilor de spălat rufe .
Din fericire, majoritatea uscătoarelor sunt suficient de mari pentru a usca într-o singura repriză conținutul unei mașini de spălat rufe pline.
Un uscător de rufe de 8 Kg este foarte bun pentru o familie de 4 persoane. Dacă aveți buget, puteți opta și pentru unul de 9 -10 kg sau chiar mai mare.
Dacă nu aveți spațiu, atunci alegeți un uscător de rufe slim de 7 kg. Odată cu adâncimea mai mică vine și dezavantajul că veți usca mai puține haine într-o singură repriză.
Trebuie spus că această capacitate maximă de uscare nu este aceeași pentru orice tip de țesătură. Unele articole sunt mai voluminoase și se poate usca o cantitate mai mică decât maximul capacității date de producător.
Nu supraîncărcați uscătorul de rufe și încercați să grupați hainele după material. Așa o să evitați ca o parte din hainele mai groase să rămână umede.
Uscătoarele de rufe moderne sunt suficient de “inteligente” a pentru a avea grija de rufe. În cazul in care acestea nu sunt scoase imediat după terminarea ciclului, exista și programe suplimentare care continua rotirea cuvei, fără însă a se porni și căldura, pentru a nu se forma cute pe haine.
Modul optim de utilizare a unui uscător este cel automat, setat la putere medie.
Nu uscați la temperatură ridicată orice haină. Unele materiale se pot deteriora sau articolele se pot micșora.
Verificați cu atenție eticheta articolului de îmbrăcăminte pentru a vedea dacă este permisă uscarea.
Majoritatea modelelor au un număr suficient de programe de uscare. Programele sunt împărțite în categorii în funcție de gradul de uscare și tipul de țesătură.
Avem programe cu uscare intensă, uscare parțială pentru depozitare și uscare cu păstrarea mai umedă a hainelor ( pentru a fi călcate).
De asemenea, un uscător de rufe bun trebuie să aibă : program de uscare variabil unde ne putem alege timpul de funcționare, program de uscare pentru articole delicate și program de reîmprospătare.
Din ciclurile de uscare populare amintim de : uscare jeans, uscare bumbac, uscare sintetice, uscare haine bebeluși și uscare haine sport.
Fiecare ciclu de uscare funcționează la parametri diferiți, așadar nu amestecați hainele iar dacă o faceți folosiți programul mixt de uscare ( majoritatea mașinilor de uscat rufe au așa ceva).
Citiți cu atenție manualul de utilizare pentru a proteja hainele. Folosiți programele de uscare completă – acestea usucă 100 % hainele. Programele de uscare parțială păstrează un anumit procent de umiditate pentru a fi ușor de călcat sau depozitat.
Desigur, numărul de programe variază de la model la model. Unele au programe speciale, de exemplu pentru materialele sensibile ca acest uscător de rufe Hotpoint.
Pentru început, absolut esențială este existența unui senzor de umiditate.
Senzorul de umiditate nu doar că simte mai rapid momentul când hainele sunt suficient de uscate, oprirea lor in momentul respectiv este și benefica pentru un consum mai redus de energie.
Un alt avantaj imediat este acela că țesăturile sunt mai bine protejate nefiind expuse la temperaturi prea mari. Astfel, posibilitatea că acestea să fie distruse sau să își schimbe dimensiunile scade foarte mult. Nu toate uscătoarele de rufe pot proteja țesăturile, așa că alegeți unul care are senzorii necesari monitorizării umidității.
Uscătoarele de rufe au un consum energetic mai mare decât o mașină de spălat. În general, modelele la un preț rezonabil au clasa energetică B iar cele mai performante au clasa energetică A sau chiar mai bună.
Desigur, prețul mașinii de uscat rufe crește dacă optăm pentru un model cu A sau A+, dar vom avea facturi de energie mai mici și ne vom recupera costurile.
Cele mai eficiente energetic sunt uscătoarele cu pompă de căldură care recuperează și refolosesc căldura din procesul de uscare.
Alegerea unui nivel de zgomot “foarte bun” sau “excelent” este singura care garantează liniștea in casă, mai ales dacă uscătorul este situat in apropierea camerelor unde dormim .
Când alegeți între mai multe uscătoare de rufe , verificați pe fișa produsului ce nivel de zgomot are.
Nivelul de zgomot este măsurat în decibeli și cu cât valoarea este mai mică cu atât uscătorul de rufe este mai silențios.
Senzor de umiditate
Deja am prezentat avantajele acestei componente precizând că existența lor garantează un consum mai redus de energie și mai multă protecție pentru haine.
Filtru pentru scame superior
Că și în cazul mașinii de spălat, acumulările de scame reprezintă un pericol deoarece un filtru înfundat poate cauza chiar și un incendiu. Așadar, este nevoie de un filtru ușor de curățat (unele modele au chiar și un indicator luminos pentru așa ceva), și unul montat la exterior presupune mai putina muncă decât unul montat in interiorul tamburului.
Telecomanda sau controlul uscătorului de pe un smartphone
Cu ajutorul unei aplicații pe dispozitivul mobil cu Android sau iOS, unele uscătoare mai scumpe permit chiar și monitorizarea de la distanta a activității lor – ciclu uscare , monitorizare parametri ,etc.
Sistem de abur
Pentru mai puține cute și pentru înlăturarea mirosurilor, uscătoarele de rufe folosesc și sisteme de abur. Aburul curăță hainele și se pot călca mai ușor.
Controlul setărilor
Pentru cei care doresc să modifice setările în cel mai mic detaliu , controlul touch poate fi soluția ideală. Avantaje : permite salvarea opțiunilor de uscare favorite și o personalizare mai avansată in funcție de material.
Ciclu de rotire extinsă
După ce rufele se usucă, sistemul de încălzire se oprește, dar cuva continua să se rotească. Acest lucru reduce boțirea hainelor care nu sunt scoase imediat din uscătorul de rufe .
Anumite materiale sunt mai sensibile. De exemplu, jeans-ii se pot micșora dacă sunt uscați la un program necorespunzător. Pielea sintetică se poate rupe dacă este uscată prea mult timp sau la temperatură prea mare.
Cum usuc jeans-ii pentru a nu se micșora?
Este important să îi uscați incomplet ( așa numitul Cupboard Dry) sau la programul pentru delicate. Astfel, jeans-ii vor fi uscați parțial și vor rămâne ușor umezi dar nu se vor micșora. Mai trebuie lăsați apoi să se usuce în voie câteva ore pe un stand și astfel veți evita micșorarea lor.
Mare atenție și la articolele din lână care se micșorează foarte repede. Folosiți programul de uscare pentru haine delicate sau folosiți uscarea la cea mai mică temperatură posibilă.
Dacă aveți buget, achiziționați un uscător de rufe cu senzor de umiditate care protejează mai bine țesăturile evitând suprauscarea lor.
Cel mai important este să alegi cel mai bun uscător de rufe pentru nevoile tare. Te interesează capacitatea de uscare și consumul uscătorului în primă fază. Apoi, vezi dacă are programele de uscare de care ai tu nevoie în funcție de materialele hainelor tale. Nu în ultimul rând vezi să fie ușor de întreținut și să aibă o utilizare ușoară. Mai jos ai din nou topul nostru cu cele mai bune uscătoare de rufe.
Un uscător de rufe cu un consum redus de energie cu pompă de căldură. Are clasa A++ de eficiență energetică. Protejează țesăturile delicate uscând la temperaturi mai joase și are o capacitate de încărcare de 8 kilograme.
Un uscător de rufe cu multe review-uri de 5 stele de la utilizatori. Capacitate de uscare de 8kg, pompă de căldură, eficiență energetică clasa A+++. Unul din cele mai economice uscătoare de rufe de la Beko. Protejează hainele având inclus senzori de temperatură și umiditate. Are 16 programe de uscare pentru orice tip de țesătură.
Un uscător de rufe premium cu al 6 lea simț - are senzori performanți ce detectează greutatea hainelor ce trebuie uscate economisind energie. Este certificat pentru uscarea articolelor de lână și are cicluri de rotire speciale pentru fiecare tip de articol.