Inainte de a citi ghidul complet despre cum alegi combina frigorifica, ai mai jos topul celor mai bune produse alese de noi.
Samsung RB31FDRNDSA
O combina frigorifica ce se bucura de aprecierea a sute de utilizatori. Compresor Inverter ce reduce consumul si este mai fiabil avand o garantie de 10 ani. Nivel de zgomot redus de doar 39 db. Sistem de racire Nofrost, panou digital de control si dozator de apa. Se preteaza ca volum pentru orice familie.
Hotpoint ENBGH19223FW
Un model popular cu o capacitate foarte mare ce se preteaza la depozitarea unui volum mare de alimente avand o latime de 70 cm. Sistem NoFrost si control separat al temperaturii pentru cele doua compartimente. Mod rapid de congelare a alimentelor si clasa de eficienta A+ ce asigura un consum redus de energie .
Hotpoint E4DYAAXC
O combina frigorifica cu un design aparte inspirat de modelele de peste ocean. Volum mare de 402 litri net si o compartimentare foarte bine gandita. Functie Hygiene Advance ce protejeaza impotriva bacteriilor. Sertar cu temperatura 0 grade pentru depozitarea refrigeratelor cumparate.
Bosch KGN56XL30
De la Bosch am ales acest model cu aspect inox.Vine cu senzorii FreshSense ce monitorizeaza permanent temperatura in interiorul frigiderului asigurand conditii optime de depozitare. Volum mare de 505 litri perfect pentru orice familie oricat de numeroasa.
Cum aleg cea mai buna combina frigorifica ?
Foarte simplu daca tii cont de recomandarile de mai jos. Ghidul nostru este simplu si tine cont de cele mai importante criterii.
Haide sa vedem care este cea mai buna combina frigorifica pentru tine. Cred ca te intereseaza sa ai un produs bun, care sa pastreze alimentele cat mai mult timp, sa fie economic si sa aiba spatiu suficient pentru tot ce vrei sa depozitezi. Si daca se poate sa nu fie zgomotos.
Daca nu vrei sa citesti tot articolul, uite mai jos cele mai bune combine frigorifice alese de noi. Topul este bazat pe media obtinuta din urmatoarele criterii : brand, capacitate, eficienta energetica, functii si pret. Astfel am realizat acest mic top cu cele mai bune combine frigorifice.
Tehnologia de racire
Daca vorbim despre tehnologia de racire avem 2 tipuri de baza :
- racire clasica cu dezghetare automata a compartimentului frigider si manuala a congelatorului
- racire no frost cu dezghetare automata a ambelor compartimente si fara sa se mai produca gheata.
Combina frigorifica nofrost este mai comoda fiind mai usor de intretinut si raceste alimentele mai precis la temperatura dorita. Poti pastra alimente in compartimentul frigider la 1 -2 grade fara sa le mai congelezi, nu mai e nevoie sa dezgheti congelatorul si racirea e mai rapida.
Combina frigorifica clasica – pro si contra
PRO
- pret mai mic de achizitie
- volum interior mai mare la aceleasi dimensiuni exterioare
- consum de energie mai mic la acelasi volum interior
CONTRA
- decongelare manuala pentru congelator
- posibile depuneri de gheata
Combina frigorifica no frost – pro si contra
PRO
- intretinere usoara
- nu se mai formeaza gheata in compartimente
- control mai bun al temperaturii si obtinerea unor temperaturi mai apropiate de 0 grade pe compartimentul frigider ( foarte util pentru refrigerate).
CONTRA
- pret de achizitie mai ridicat
- volum interior mai mic datorita sistemului no frost
- consum de energie electrica mai ridicat
La combinele no frost trebuie adaugata o mentiune importanta. Generatiile mai vechi sau modelele mai ieftine au un singur circuit de racire care este impartit pe ambele compartimente. Astfel racirea frigiderului va depinde de circuitul de racire al congelatorului iar eficienta este mai scazuta.
Combinele frigorifice no frost de generatie noua au doua sisteme separate pentru racirea celor 2 compartimente ( frigider si congelator) astfel ca eficienta racirii va fi maxima si foarte precisa ( ex. NeoFrost de la Beko).
Intre cele doua tehnologii putem spune ca No Frost este superioara daca doresti o temperatura precisa, racire rapida si o intretinere usoara.
Acum depinde si de ce doresti. Poate ca nu iti e incomod sa decongelezi manual odata la cateva luni dar macar ai economisit cateva sute de lei. Pe de alta parte, poate te intereseaza sa poti seta o temperatura precisa si sa nu ai grija ghetii. In acest caz poti sa platesti mai mult dar ai si un confort sporit in timp.
Aspectul,volumul si dimensiunile
O combina frigorifica este acel frigider ce este impartit in 2 zone : frigiderul pentru pastrare in partea superioara si zona de congelare in partea de jos impartita in trei sau mai multe sertare.
In primul rand trebuie sa stii exact unde amplasezi combina frigorifica. Masoara cu atentie spatiul ( latime, adancime si inaltime) ca sa te asiguri ca produsul pe care il alegi se potriveste.
Volumul interior te intereseaza la fel de mult. In functie de cati membri are familia ta, trebuie sa optezi pentru o capacitate mai mare sau mai mica a combinei frigorifice. Stii cat e de frustrant sa ai un recipient mai mare pe care sa nu ai unde sa il mai pui in frigider. Cand alegi o combina frigorifica uita-te atent la interior. Gandeste-te la ce vei depozita si daca spatiul corespunde cu ce iti doresti.
Compartimentul frigider
Zona de pastrare ( frigiderul) este masurata in litri. In functie de model, interiorul este compartimentat cu ajutorul sertarelor si rafturilor.
Alege configurarea care iti satisface cel mai ok nevoile. Daca tii la frigider vase mari cu alimente atunci nu te intereseaza modelele care au prea multe sertare interioare ce trebuie indepartate pentru a avea loc. Daca vrei sa tii fiecare tip de aliment separat atunci alege o combina frigorifica care are mai multe zone separate si compartimentate corect ( sertar zero grade, sertar legume, mai multi suporti dispusi pe usa frigiderului, etc).
Compartimentul congelator
Daca depozitezi in congelator multe produse ( legume, carne,etc) asigura-te ca spatiul acestuia este suficient de mare. Desi majoritatea combinelor frigorifice au 3 sertare pe congelator, acestea difera ca si volum. La unele modele gasim 4 sertare pentru congelare sau suporturi suplimentare amplasate pe usa congelatorului. Verifica spatiul interior si volumul net afisat pe eticheta produsului – asa vei sti daca ai nevoie de o anumita combina frigorifica.
Calitatea combinei frigorifice
Simplu de spus, greu de verificat. In principiu brandurile de top au o calitate mai ridicata a materialelor ( Bosch, Hotpoint, AEG,etc) decat altele. Plasticul sertarelor este mai rezistent, sertarele culiseaza mai usor, sticla rafturilor este mai rezistenta, garniturile sunt mai fiabile si tot asa. Desigur ca defecte apar la orice produs, dar calitatea constructiei unei combine frigorifice de brand A ca cele mentionate mai sus, va asigura o fiabilitate mai ridicata.
Calitatea se vede mai ales in timp. Unele componente cedeaza mai repede ( garnituri, manere) si de aceea unele produse ofera o garantie a calitatii. Nu trebuie sa platesti o avere pe combina frigorifica dar nici nu alege pe cea mai ieftina daca ai de gand sa o folosesti mult timp.
Aspectul exterior este si el important, dar aici conteaza si gusturile noastre. Avem combine frigorifice albe in diverse nuante ( email), combine frigorifice colorate ( rosu, negru), combine frigorifice cu aspect inox sau chiar din inox. Alegerea iti apartine si o vei stabili in functie de culoarea mobilierului si preferintele personale. Combinele de inox sunt preferate datorita aspectului elegant si faptului ca materialul ar trebui sa isi pastreze caracteristicile in timp.
Atentie insa – multe dintre combinele frigorifice au doar aspectul de tip inox dar de fapt au o folie aplicata pe exterior sau sunt vopsite in nuante metalice care nu are nici o legatura cu denumirea.
Legat de aspect mai intervine o problema – o combina inox arata foarte elegant dar e putin mai greu de intretinut ( curatarea petelor si urmelor de maini).
Combinele clasice emailate nu sufera la acest capitol fiind foarte usor de sters.
Consumul de energie electrica si nivelul de zgomot
Te intereseaza ca o combina frigorifica sa consume putin curent electric. Este un produs electrocasnic mare care alaturi de celelalte ( masina de spalat rufe, cuptor electric, etc) cresc valoarea facturii la energia electrica.
Aici e mai simplu de ales. Pentru ca informatia o avem afisata pe eticheta energetica a combinei frigorifice si este exprimata prin clasa energetica si consum mediu anual.
Clasa A+ este intalnita des, dar cele mai bune combine frigorifice ajung la A+++.
Trebuie sa mentionam un lucru. Diferentele intre A+ si A+++ sunt de cateva zeci Kw anual, asadar vorbim de economii minore. Daca gasesti o combina frigorifica care iti place din toate punctele de vedere dar are o clasa energetica inferioara, o poti cumpara fara probleme – diferenta de valoare la factura de energie electrica nu va fi foarte mare.
Este insa de luat mai in serios aceasta clasa energetica atunci cand ai multe electrocasnice – cuptor electric, plita electrica, uscator de rufe, masina de spalat si tot asa. Daca toate au o clasa energetica mai eficienta atunci vei ramane cu mai multi bani in buzunar.
Nivelul de zgomot este foarte important pentru unii dintre noi. Cei care au bucatarii open space sau care dorm in bucatarie vor fi deranjati de o combina frigorifica zgomotoasa.
Nivelul de zgomot il regasim tot pe eticheta energetica si este exprimat in decibeli. O combina frigorifica buna va avea un nivel de zgomot sub 40 db, dar valoarea medie se invarte pe la 43 db. Daca te afli in una din situatiile de mai sus, cauta un model cu un nivel de zgomot cat mai redus.
Controlul combinei frigorifice
Daca esti adeptul simplitatii atunci poti alege o combina frigorifica cu un control simplu al temperaturii frigiderului si congelatorului. Modelele superioare ofera un control mai precis si alte functii utile daca sunt ceea ce cauti. Mentionam aici :
- Controlul separat al compartimentului frigider si congelator. Astfel vei putea regla individual temperatura. De asemenea este de preferat o combina frigorifica cu control exterior – vorbim despre cele cu display digital amplasat pe usa frigiderului. Nu mai trebuie sa deschidem usa combinei pentru a seta temperatura evitand astfel sa intre aer cald inauntru. Poti vedea tot timpul cate grade sunt in interiorul combinei frigorifice.
- Modul Quick Freeze pentru frigider si congelator – este deosebit de util atunci cand vrei sa racesti sau sa congelezi rapid o cantitate mai mare de alimente. Combina frigorifica va accelera procesul de racire cand acest mod este activat.
- Modul vacanta este util si economic oprind racirea compartimentului frigider. Cand esti plecat mai multe zile si nu pastrezi alimente decat in congelator, modul vacanta va asigura pastrarea la rece doar in congelator economisind energie electrica.
- Modul de conversie este o noutate pe anumite combine frigorifice. Daca nu ai nevoie temporar de congelator poti seta modul de conversie sa il transforme in frigider. Astfel vei avea o combina ce va functiona ca un frigider pe ambele zone marind volumul utilizat in acest mod. Si sunt sigur ca multa lume nu mai foloseste atat de mult congelator. Pentru ei un frigider mai mare e perfect iar cand au nevoie apasa simplu un buton si au si congelator. Simplu si eficient.
- Functia eco este gandita sa asigure un consum minim de energie. Odata activata vei avea o combina frigorifica ce functioneaza la un regim minim consumand putin curent electric. Cam toate combinele frigorifice medii sau premium au un mod economic implementat asa ca nu ar trebui sa ai probleme in a gasi un model care sa aiba aceasta functie.
Functii si tehnologii suplimentare ale combinelor frigorifice
In principiu cam 70 % din combinele frigorifice sunt foarte asemanatoare. Pentru a se diferentia sau pentru a promova o gama de produse premium, producatorii au introdus functii suplimentare pe anumite modele. Aceste functii suplimentare economisesc energie electrica, protejeaza sanatatea sau sporesc durata de pastrare a alimentelor – toate acestea ne economisesc timp si bani.
Mentionam aici :
- tratamentul antibacterian al garniturilor si peretilor interiori ce previne formarea bacteriilor. Eficient sau nu ? Este greu de dovedit odata ce nu ai instrumente de masura, dar e un plus al combinelor frigorifice ce sunt tratate astfel.
- filtru de aer in interior ce asigura un flux curat si retine bacteriile. E foarte ok filtrarea aerului interior pentru ca se elimina mirosurile iar acest flux de aer proaspat va influenta si calitatea alimentelor depozitate.
- senzor de control al umiditatii ce asigura pastrarea mai indelungata in speciala fructelor si legumelor. Cum mai toti pastram fructele la frigider, ne intereseaza sa nu se strice prea repede sau cel putin sa nu se degradeze. Combinele frigorifice care controleaza umiditatea au acest avantaj si in final iti aduc economii.
- sertar interior cu temperatura zero grade pentru pastrarea produselor refrigerate fara a le congela. Da, acest plus al combinelor no frost ( unele modele) ar trebui sa nu lipseasca. Stii cat timp pierzi sa decongelezi un pui pe care l-ai pus la pastrare pentru ca nu aveai o temperatura suficient de scazuta in frigider ? Acum nu mai pierzi ore pana sa il pui in tigaie, doar il pastrezi la temperatura potrivita intr-un astfel de sertar.
- senzori ce ce regleaza automat temperatura modificand si umiditatea – astfel economisind energie si pastrand mai mult timp alimentele nealterate ( ex. al 6 lea simt la Whirlpool). Controlul acesta ajuta, ca si celelalte prezentate mai sus, la pastrarea mai mult timp a alimentelor fara sa se degradeze. Si cred ca esti de acord cat de important e sa pastrezi mai mult timp alimente care alta data ajungeau la cosul de gunoi.
Concluzie
Acestea fiind spuse cred ca am acoperit toate aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa cumperi o combina frigorifica.
Noteaza ce te intereseaza ( volum, aspect,consum, nivel de zgomot si functii) si apoi alege un model care se incadreaza in bugetul stabilit de tine.
Pretul joaca un rol important de aceea fii pregatit sa cresti putin bugetul daca gasesti o combina frigorifica mai buna. Este un produs care il cumperi pe termen lung asa ca o economie mica nu se justifica in acest caz.
Lasă un răspuns