Plita pe inducție este mai bună ?
Plitele cu inducție sunt mai eficiente și mai bune. Ele funcționeaza diferit față de cele pe gaz. În primul rând, suprafața plitei cu inducție este netedă și rece. Practic, singurele părți ale plitei fierbinți sunt cele de sub vasele în care preparăm mâncarea.
Cum funcționează plita cu inducție ?
Încalzirea se realizează cu ajutorul unui electromagnet puternic care generează un câmp magnetic sub suprafața plitei cu inducție. Așezând un vas din metal pe plită, electromagnetul induce energie ( va produce curent electric în zona de contact) vasului rezultând încălzirea recipientului. Nivelul încălzirii este reglabil prin programarea plitei ( reducându-se sau intensificându-se câmpul magnetic).
Avantajele plitei cu inducție?
Plita se va încălzi și va consuma curent electric doar când așezăm un vas de metal pe ea. Orice altă zonă a plitei rămâne rece, iar la ridicarea vasului se va răci instant și zona de sub el. Evităm astfel orice risc de ardere și consum inutil de electricitate.
Un alt avantaj este că nu mai trebuie să aveți grijă tot timpul de mâncarea pusă la gătit. Odată setate corect timpul și puterea plitei nu mai trebuie făcut nimic iar la finalizarea programului plita va opri încălzirea automat.
Un alt avantaj al plitei cu inducție este timpul mult mai scurt necesar gătitului. Întrunul din testele efectuate de bucătari s-a obținut un timp de fierbere al apei ( un litru) de doar 2 minute . Asta în condițiile în care o plită pe gaz a adus același litru de apă la fierbere în 6 minute. Astfel că econsomisești mult timp când faci cafeaua, ceaiul sau prepari o omletă dimineața. Timpul costă și nu este niciodată suficient, de aici plusul pentru plita cu inducție.
Ce plită cu inducție e mai bună? Citește despre diferențele dintre modele aici.
Chiar daca sunt plite cu alimentare electrica, nu consuma mult. Sunt electrocasnice eficiente energetic si au un raport calitate-consum excelent. Faptul ca sunt electrice reprezinta un avantaj in ambientarea bucatariei. Nu mai sunteti legati de o anumita pozitionare a plitei, in functie de tevile de alimentare, asa cum se intampla in cazul plitelor pe gaz. Le puteti monta unde va doriti, avand libertate mare in modul de amenajare a locuintei voastre.
Curățarea plitelor cu inducție este foarte facilă. Având o suprafață lucioasă și perfect netedă, pot fi șterse foarte ușor cu o lavetă umedă. Dacă plita este foarte murdară, se poate folosi o cremă specială pentru plite cu inducție.
Aspectul unei plite cu inducție este un alt criteriu pentru care sunt alese. Suprafața neagră vitrată denotă eleganță și se potrivește perfect cu mobilerul de bucătărie modern. Bucătăria va arăta mult mai luxoasă și elegantă cu o astfel de plită.
Consumul este o problemă pentru mulți. Față de o plită electrică clasică, plita cu inducție consumă mult mai puțin pentru că încălzește mai rapid și doar în zona unde avem vasul de gătit. Este cea mai eficientă dacă vorbim de toate aspectele unei plite de gătit.
Minusuri ?
Un dezavantaj ( oarecum) este faptul că la o plită cu inducție nu se pot folosi vase din cupru sau aluminiu ci doar din fier sau oțel. Oferta de astfel de vase este destul de mare așa că trebuie doar să vă alegeți două- trei modele din magazinele de profil. Dacă doriți să folosiți și alte tipuri de oale, se găsesc suporți speciali pentru plita cu inducție. Acest suport se așează pe zona de gătit iar deasupra puneți vasul pe care vreți să îl folosiți.
De asemenea va trebui să scoateți din buzunar mai mulți bani pentru o plită cu inducție dar aceștia vor fi recuperați în scurt timp datorită eficienței energetice ale acestui model. Până la urmă e mai important timpul vostru ( gătit rapid) și siguranța gătirii ( elimină riscurile arsurilor).
Alina a zis
Buna,
Care este diferenta dintre puterea totala (Pt) si puterea conectata (Pc) a unei plite cu inductie?
Adica ce ar trebui sa aleg de ex dintre o plita cu Pt 7,2 kw si Pc 4,6 kw si alta cu Pt 6,9 kw si Pc 6,9 kw?
Andreiionut a zis
Puterea totala este cumulul celor 4 zone de gatit, dar puterea conectata este cea care poate fi folosita simultan.
Practic la plita cu 7,2 Kw se pot folosi simultan 4,6 KW in functie de zonele pe care gatiti.
Exemplu la o plita cu Pt 7,2 – zona 1 2,4 kw si alte 3 zone de 1,6 kw. Daca PC este 4,6 kw si folositi 3 zone atunci va scadea puterea la unul dintre ele pentru ca suma celor 3 ar fi mai mare decat PC.
In principiu mergeti pe Pt mai mare daca gatiti simultan mai multe preparate si daca permite instalatia electrica.
claudia a zis
cratitele din inox se pot folosi pe aceasta plita cu inductie ?
Andreiionut a zis
Nu toate vasele de inox, ci cele care sunt aprobate pentru folosirea la inductie.
Mihali Titiana a zis
Cat consuma pe ora o plita pe inductie
Andreiionut a zis
Nu exista un raspuns exact deoarece difera modul de folosire. Un test facut inafara a aratat ca pentru fierberea unui litru de apa s-a consumat cam 0,11 Kw in cele 4 minute pana a fiert apa. Poti face tu calculul la diverse alimente, dar consumul e mai redus cu 33-50 % fata de o plita electrica normala.
ghelner eugen a zis
-consumul de energie electrica pentru 1l de apa la fierbere e putin mai mare decat cel spus mai sus
-consumul de gaz pentru 1l de apa la fierbere este aprox. 0,3kW
-orice vas care are fier in el poate fi utilizat. (vase smaltuite, tuci fonta, inox….comun) Plita daca nu „simte fier” nu pleaca .Da eroare
-este economica acolo unde se utilizeaza butelii aragaz. Butelia are gaz, cam 60kW. rezulta ca ~1leu/kW.
-energia electrica este 0,5-0,6lei
Dana a zis
Buna ziua! Vasele de email consuma mai mult decat vasele pt inductie ? Multumesc !
Ungureanu Ioana Maria a zis
Buna ziua,
sunt nehotarata intre achizitionarea unei plite pe gaz si una cu inductie.
Gatesc zilnic mancare 4 persoane cam 4 ore/zi.
Ce plita imi indicati pentru a plati cat mai putin?
Practic diferenta de consum dintre ele ma intereseaza, care este mai avatajoasa ca si cost al consumului.
Recomadati-mi si un model de plita la in buget de 2.000 lei
Multumesc
Andreiionut a zis
Buna ziua. Pentru dumneavoastra cred ca se preteaza o plita pe gaz.Tinand cont de cerinte as recomanda – Bosch PCI6A5B90, Whirlpool GOA 6425 NB( daca vreti sa nu curatati la inox) sau Electrolux EGH6349BOX cu 3 ochiuri dar suprafata mai mare de gatit.
Ciorna a zis
Am și eu o întrebare. E adevărat că în sertarul de sub plita incorporabilă cu inducție nu se pot ține obiecte din metal? adică nu-,i pot folosi sertarul pentru tacâmuri?
Andreiionut a zis
Se pot ține fără probleme. Doar dacă se specifică în manualul plitei o distanță minimă față de plită, trebuie să o respecți.
Prunescu a zis
Ce parere aveti despre plita mixta Teka?
https://www.e-electrocasnice.ro/garantie_3_ani_plita_mixta_teka_2_zone_gaz_2_zone_inductie_negru_ig_620_2g_ai_al_ci
Multumesc
Andreiionut a zis
Salut
O plita foarte interesanta si cred eu ca merita cumparata. Odata pentru ca este mixta, deci poti jongla intre gaz si curent electric in functie de ceea ce vrei sa gatesti( sau poate ai vreo pana de curent si atunci revii pe gaz). Calitatea ei este foarte ok din specificatii: puterea ochiului mare pe inductie este buna, materialele de calitate si are cam toate functiile pe care le vrei de la o plita buna.
Dan a zis
Pentru modelul Electrolux EHH4654HFK sunt necesare precautii speciale referitor la instalare / instalatia electrica? E o plita pe care o recomandati?
Andreiionut a zis
Precautii sunt doar legate de instalatia electrica care trebuie sa fie cat mai noua si adaptata consumului maxim al acestei plite. Este o plita foarte performanta.
Anca a zis
Bună ziua, as avea 2 întrebări:
1. Optez pt o plită mixtă, gaz+inducție. Aveți o recomandare în bugetul de 2500 lei, dar o marcă bună (ex. Bosch…)?
2. Reducerea timpului de fierbere a apei la plitele cu inducție cum se reflectă asupra timpului de gătit efectiv a ingredientelor? Adică fierberea legumelor, a pastelor, a cărnii – care au timpi specifici de gătire… Trebuie reconsiderate rețetele sau rapiditatea se referă doar până la intrarea în procesul de fierbere?
Andreiionut a zis
2. Se refera la aducerea temperaturii apei mai rapid la cea de fierbere. Apoi plita poate fi ajustata din treptele de reglare a temperaturii.
1. Electrolux EGD6576NOK sau Bosch PSY6A6B20.
Dana a zis
Buna ziua,
Recomandare pentru o plita cu inductie si un cuptor electric curatare pirolitica? Pretul 5000 lei
Multumesc
Andreiionut a zis
Buna ziua.
Sunt multe modele bune, la bugetul acesta as opta pentru ceva premium Bosch, AEG si altele.
O sugestie( contine link afiliat): Electrolux EOC5851ZOZ+ Electrolux EHH6240ISK
Florin a zis
Buna Andrei.am mai multe intrebari pe care ti le-as adresa dar nu stiu unde as putea sa te gasesc sa vorbim.Imi poti spune adresa de facebook.multumesc.
Sorin a zis
Buna Andrei,
Vreau o părere din partea ta. Acum am o plita electrică de care Ariston de care suntem nemulțumiți (aparent parca nu are putere : ex cartofi prăjiți)
Crezi ca trebuie sa ne întoarcem la gaz sau inducția ar schimba lucrurile ?
Poți face o recomandare ? Bugetul nu contează .
Mulțumesc
Andreiionut a zis
Salut. Depinde ce model si la ce tensiune ofera putere maxima. Inductia este mai eficienta decat cea electrica, vorbim de consum aici. Pentru inductie as opta pentru o plita Electrolux/Bosch.
Ilinca a zis
Buna! Am avut o plita cu inductie (Whirpool) care s-a stricat dupa 2 ani datorita fluctuatiilor de tensiune, reparata si montat stabilizator de tensiune, si s-a stricat iarasi dupa 6 luni-cand o pornesc, sare siguranta de la toata casa( nu este priza de vina, a verificat-o un electrician) . Casa este noua, intr-un cartier nou si mai multi vecini au fluctuatii, sunt pene de curent ocazional.
As dori sa iau tot o plita cu inductie, dar tinand cont de istoric crezi ca de vina a fost marca mai slaba sau variatiile de curent din zona?
Daca poti sa imi recomanzi si un model(bugetul este pana in3000) .
Multumesc!
Andreiionut a zis
Poate a fost o problema cu acel model, oricum fluctuatiile de tensiune pot deteriora orice aparat de acest tip mai ales ca au niste placi electronice sensibile.
Uita-te la un Bosch/Electrolux in acel buget.
Electrolux EIV654
Bosch PVS611FB5E
Andreea a zis
Întrebarea mea este legată de conexiunea unei plite pe inducție: dacă am rețea noua cu circuit separat exista vreun risc dacă conectez plita prin stecher la priza? Sau este musai sa o conectez direct la rețea. Vb de modelul Bosch PLTPVS611FB5E. Mulțumesc!
Andreiionut a zis
Daca stecherul si priza suporta specificatiile de amperaj necesar plitei nu e problema, majoritatea celor noi de calitate suporta. Multe plite vin fara stecher pentru ca permit instalarea la 1 sau 2 faze, mai multe detalii va da un electrician. Vedeti puterea maxima consumata a plitei.
Andrei a zis
Funcționează plita cu inducție la priză cu curent monofazat 220v ? Mulțumesc anticipat pentru răspuns !
Andrei Ionut a zis
Da desigur.