Tehnologia este unul dintre lucrurile menite sa ne usureze viata, sa o faca mai simpla, mai placuta si mai distractiva, ajutandu-ne in acelasi timp sa economisim timp si energie pentru a intreprinde diverse activitati, inclusiv cele casnice legate de gatit si curatenie.
Cuptoarele pentru gatit, in special cuptoarele incorporabile, sunt prevazute in prezent cu diverse sisteme si programe care ne ajuta sa ne testam abilitatile de bucatar si, la fel de important, sa ne pastram bucataria curata si interiorul cuptorului impecabil.
Stim cu totii cat este de dificil uneori sa curatam cuptorul dupa ce am pregatit o friptura sau un preparat cu sos care a decis sa stropeasca intregul cuptor.
Pentru a ne veni in ajutor, marii producatori de astfel de aparate electrocasnice incorporabile au inclus in produsele lor doua tipuri de sisteme de autocuratare: catalitic si pirolitic. Sa le luam pe rand.
Autocuratarea catalitica
[wpsm_divider top=”22px” bottom=”20px” style=”double”]Sistemul catalitic se foloseste de placi dintr-un material special ce sunt montate in interiorul cuptorului, pe laterale, în spate sau pe toate cele 3 zone.
Prin încălzirea la temperaturi mari a acestor plăci, grăsimea și depunerile vor fi arse ajutând la curățarea ușoară a interiorului cuptorului.
Temperatura pentru activarea procesului de curățare trebuie să fie peste 200 de grade, în unele cazuri mergând până la 250 de grade.
Prin activarea functiei catalitice este facilitata indepartarea oricai urme de murdarie si scurgerea acesteia, suprafetele ramanand curate intr-un timp scurt si fara efort.
Partea inferioara nu poate fi insa confectionata din acest tip de material, deci aceasta, precum si cadrul pe care sunt prinse celelalte placi, dar si gratarele, trebuie curatate manual.
La unele modele, plăcile catalitice laterale pot fi demontate pentru o curățare suplimentară manuală.
Menționez că panourile catalitice nu pot fi curățate decât cu apă și cârpă umedă, orice fel de soluție de curățare nefiind recomandată și poate cauza daune.
Cu toate acestea, sistemul de curatate catalitic al cuptoarelor incorporabile este foarte bun, caci usureaza mult procesul de curatare si permite o intretinere economica si practica a acestuia.
Dacă folosești cuptorul la temperaturi sub 200 de grade, o dată pe lună selectează temperaturi de 220-250 de grade și lasă cuptorul să mearga în gol cam o oră pentru efectuarea curățării catalitice.
Dacă coci multe prăjituri sau produse ce conțin zahăr, curățarea nu este la fel de eficientă întrucât procesul catalitic nu elimină și nu descompune reziduurile de zahăr.
Avantaje
Curățare automată destul de eficientă.
Efort minim conparat cu orice tehnică manuală de curățare care necesită și costuri suplimentare pe soluții,
Dezavantaje
Curățarea nu elimină mereu 100% petele din interior mai ales dacă prepari produse ce conțin zahăr.
CLICK AICI pentru a vedea cele mai vandute modele la eMAg
Autocuratarea pirolitica( prin piroliză).
[wpsm_divider top=”22px” bottom=”20px” style=”double”]Curatarea pirolitica sau piroliza a fost introdusa la noi acum putin timp, fiind foarte apreciata de unii, blamata de altii.
Curatarea efectiva presupune incalzirea cuptorului la o temperatura de aproximat 500 de grade C, care transforma orice impuritate din cuptor in cenusa ce poate fi indepartata la final cu o laveta umeda.
Aceasta functie, activata prin simpla apasare a unui buton, poate avea o durata cuprinsa intre 30 de minute si 3 ore, in functie de modelul cuptorului si de necesitate.
CLICK AICI pentru a vedea cele mai bune cuptoare incorporabile cu autocuratare pirolitica
Avantaje
Avantajele acestei functii de autocuratare a cuptoarelor incorporabile sunt numeroase, principalul fiind insa acela ca este eliminata practic aproape complet interventia noastra, tot ce trebuie sa facem este sa stergem interiorul si gata, cuptorul este imaculat.
De cele mai multe ori trebuie totuși să îndepărtăm grătarele și piesele interioare pentru a nu fi afectate de temperatura foarte mare.
Dezavantaje
Un mic dezavantaj este mirosul care se emană în cameră imediat după deschiderea ușii cuptorului( la finalizarea procesului) care este destul de greoi, asemănător cu fumul.
Consumul mai mare de energie in timpul utilizarii acestei functii este un alt dezavantaj insa, pentru ca nu este utilizata foarte des, nu poate fi considerata o problema. Iar AICI gasesti cateva modele aflate la reducere pe siteul eMAG
Concluzii
Ambele functii de curatare, atat cea catalitica cat si cea pirolitica, sunt extrem de utile caci ne imbunatesc viata si ne usureaza munca.
Folosite asa cum trebuie, cu moderatie si la momentul oportun, acestea permit intretinerea simpla a cuptoarelor incorporabile si, mai mult, nu afecteaza nici aparatele si nici economiile familiei.
Piroliza – curăță mai eficient dar prețul unui cuptor electric cu această funcție este de obicei mai mare.
Curățarea catalitică – nu este la fel de eficientă și necesită și intervenția manuală, curățarea cu o cârpă a panourilor anterior și după terminarea procesului. În schimb, cuptoarele cu autocurățare catalitică au un preț mai mic.
Este utila curatarea pirolitica? Am vazut ca au fost cazuri cand s-a spart geamul de la usa nefiind suportata de garantie. Fiind mai scump cuptorul cu curatare pirolitica se merita investitia? Pareri va rog.