Curatarea cuptoarelor este una dintre cele mai putin placute activitati dintr-o bucatarie, si asta din mai multe motive.
In primul rand pentru ca murdaria – care este mereu pe baza de ulei sau grasime – se intareste repede din cauza caldurii si adera la peretii acestuia. Apoi, pozitia in care trebuie sa stam pentru a ajunge in partea din spate a cuptorului nu este mereu cea mai comoda. Cum putem insa sa intretinem si sa curatam aceste cuptoare fara a pierde mult timp si energie?
Cuptoarele incorporabile prezinta doua mari avantaje fata de cele clasice, de la aragaz. In primul rand cele pot fi montate mai sus in mobila de bucatarie, astfel ca nu mai trebuie sa ne aplecam pentru a le curata. In al doilea rand cuptoarele incorporabile au mai multe piese detasabile, cum ar fi geamul din interior al usii, care astfel se curata mult mai simplu.
Prima regula in intretinerea unui cuptor incorporabil, fie el pe gaz sau electric, este aceea a evitarii stropirii. Preparatele pot fi acoperite cu folie de aluminiu, cu hartie de copt sau chiar cu un capac. Astfel se evita stropirea cu ulei peste tot, dar si mancarea de prepara mai repede si mai usor. Atentie insa, folia trebuie sa aiba orificii pentru a iesi aburul si a circula aerul cald.
Urmele de mancare se indeparteaza mult mai usor daca se actioneaza asupra lor inainte de a se usca. Cu alte cuvinte, cuptorul trebuie curatat dupa fiecare utilizare, cand petele nu au apucat sa se usuce si se vor sterge usor cu un burete si solutie obisnuita de vase. Pentru urmele mai dificile exista si solutii mai puternice, in general sub forma de spray, insa acestea sunt destul de toxice si elimina in aer un miros puternic, greu, care poate afecta caile respiratorii daca este inhalat.
O solutie mai simpla este folosirea apei, asa cum o fac de exemplu cuptoarele incorporabile care au sistemul Hydroclean: cu ajutorul aburilor. In cuptorul pornit se poate aseza un vas cu apa si lasat timp de 30 de minute pentru a se evapora apa. Aburul va inmuia murdaria din intregul cuptor, iar aceasta va fi mult mai usor de indepartat. Daca este nevoie, in apa se poate dauga o cantitate egala de otet sau se poate pune detergent de vase.
Cuptoarele incorporabile au insa, in general, un sistem de autocuratare integrat. Exista trei tipuri de sisteme: cel pe baza de apa/abur despre care am vorbit, sistemul catalitic si sistemul pirolitic. Fiecare dintre acestea contribuie la igienizarea si curatarea interiorului cuptorului nostru, insa mentinerea curata a acestuia este esentiala.
Lasă un răspuns