Ce mașină de spălat cumperi în 2018 ?

Am făcut ghidul de aici foarte detaliat pentru a vede cum alegi o mașină de spălat rufe bună în funcție de capacitate, dimensiuni, brand și funcții.

Pe început de an 2018 revenim cu câteva recomandări și alte câteva idei pentru alegerea unei mașini de spălat rufe bune.

Recomandări mașini de spălat rufe 2018

Miele WDB030 WCS Eco

masina de spalat rufe buna AEG L7FEC41S

AEG L7FEC41S

masina de spalat rufe buna LG F2J6QY0W

LG F2J6QY0W

masina de spalat rufe buna Whirlpool Supreme Care FSCR90425

Whirlpool FSCR90425

masina de spalat rufe buna Samsung Add-Wash WW70K44305W/LE

Samsung WW70K44305W/LE

masina de spalat buna Beko WMY101444LB1

Beko WMY101444LB1

Ghid scurt alegere mașină de spălat rufe

Încărcare frontală sau verticală

Cele mai populare modele sunt cele cu încărcare frontală. Mașinile de spălat rufe cu încărcare pe deasupra au o capacitate limitată de spălare și nu avem foarte multe modele disponibile. Desigur, dacă spațiul unde o vom amplasa nu permite poziționarea unei mașini de spălat rufe cu încărcare frontală, trebuie să optăm pentru una cu încărcare verticală.

Alege un model de la Whirlpool sau Electrolux, sunt cam singurele branduri care au mai multe modele pe acest segment.

Capacitatea și dimensiunile mașinii de spălat rufe

Mașinile de spălat rufe de capacitate mare ( 7,8 sau chiar 10 kg) au în general dimensiuni mai mari. Lățimea este standard dar adâncimea variază în funcție de model. Poate fi de 45 până la 62 cm. Măsoară cu atenție locul unde va sta noua mașină de spălat rufe.

Capacitatea mașinii de spălat rufe trebuie sa fie cât mai mare în limitele bugetului tău. Trebuie menționat că această capacitate maximă a mașinii de spălat rufe nu este disponibilă la toate programele. Spre exemplu, o mașină de spălat rufe de 7kg poate fi încărcată cu doar 2 -3 kg de haine la anumite programe. Capacitatea maximă poate fi folosită în general la programele pentru articolele din bumbac, pentru restul materialelor această capacitate scade.

Revenind la dimensiuni, pe piață găsim mașini de spălat rufe de 7 – 8 kg de tip slim. Acestea au o adâncime redusă pentru a încăpea în spații mai mici dar trebuie știut că se reduce capacitatea de a spăla articole voluminoase.

Dimensiunile cuvei sunt reduse concomitent cu reducerea dimensiunii mașinii de spălat. Astfel, o mașină de spălat slim de 7 kg va putea spăla mai puține articole decât o mașină de spălat rufe de dimensiuni standard.

Nu confundați capacitatea de spălare în kilograme cu dimensiunile tamburului/cuvei. Acestea variază în funcție de model.

Capacitatea o alegeți și în funcție de numărul de persoane care locuiesc în casă. Daca aveți copii alegeți o mașină de 8 kg sau mai mare pentru că volumul de haine ce trebuie curățate este mare. Pentru doar două persoane, se poate opta pentru o mașină de spălat rufe de 6 kg minim – nu cred că mai merită cumpărate mașinile de spălat de 5 kg, sunt diferențe mici de preț între cele două capacități de spălare a rufelor.

Numărul de programe

Producătorii tind să ne ofere tot mai multe programe de spălare. Mașinile de spălat rufe au în general între 8 și 20 de programe de spălat rufe. În utilizarea zilnică, majoritatea dintre noi nu folosim mai mult de 3 -4 programe de spălare.

Alege mașina de spălat rufe care are programele de spălare de care te folosești cel mai des sau în funcție de garderoba ta. Spre exemplu dacă ai multe haine închise la culoare, poți alege o mașină de spălat rufe care are un program de spălare special pentru astfel de articole.

Programe flexibile de spălare 

Lg și alți producători au mai introdus o funcție interesantă. La mașinile de spălat premium cu NFC se pot încărca și alte programe de spălare cu ajutorul smartphone-ului. Astfel nu mai suntem limitați de grila de programe de spălare din fabrică ci putem adăuga noi programe de spălare direct de pe Internet.

Viteza de stoarcere

Personal optez pentru o viteză de centrifugare minim de 1200 RPM la achiziția unei mașini de spălat rufe. Desigur, dacă bugetul o permite, puteți opta pentru una cu 1400 sau chiar 1600 rotații pe minut. Chiar dacă nu o să folosiți des aceasta viteză maximă de stoarcere, ea devine utilă la uscarea parțială a articolelor mari datorită stoarcerii foarte eficiente.

Nivelul de zgomot și consumul de energie

Știm că majoritatea mașinilor de spălat rufe actuale au o eficiență energetică foarte bună. Modelele foarte bune consumă din ce în ce mai puțin și probabil merită să investim într-o astfel de mașină de spălat rufe ce va contribui la reducerea facturii de energie electrică. Încercați să optați măcar pentru clasa A++ sau dacă bugetul vă permite puteți alege o mașină de spălat rufe clasificată A+++.

Nivelul de zgomot este important pentru mulți dintre noi, mai ales dacă mașina de spălat rufe este amplasată într-un spațiu deschis. Modelele cele mai performante au un nivel de zgomot foarte redus, astfel că aproape poți dormi liniștit lângă o mașină de spălat rufe în funcțiune.

Unele din cele mai silențioase modele sunt aduse de Bosch, gama ZEN de la Whirlpool sau Direct Drive de la LG.

Tehnologii și funcții speciale ale mașinilor de spălat rufe

Pentru cei interesați vorbim și despre funcțiile speciale ale mașinilor de spălat în funcție de producător.

Lg folosește un motor fără curele, tehnologie numită Direct Drive, ce asigură un nivel de zgomot foarte redus și stabilitate la centrifugare.

Samsung aduce în prim plan AddWash, o ușă suplimentară care permite adăugarea de articole suplimentare sau balsam chiar în timpul spălării.

Hotpoint vine și el cu Direct Injection – detergentul amestecat cu apă este mixat și pulverizat fin direct pe țesătură îmbunătățind rezultatele spălării.

Cele mai bune mărci de mașini de spălat rufe

Conform cu review-urile de la noi și cele internaționale, cele mai bune mașini de spălat rufe din punct de vedere al satisfacției clienților sunt :

Miele, Siemens, Lg, AEG, Bosch și Samsung.

Dacă Miele este un brand premium iar prețurile lor sunt foarte ridicate, Lg sau Bosch aduc mașini de spălat rufe foarte bune pe care ni le putem permite.

Beko este iarăși un producător foarte popular la noi dar chiar și la nivel european deoarece oferă unul din cele mai bune rapoarte preț calitate și o garanție de 5 ani de zile pentru mașinile de spălat rufe. 

Concluzie

Cea mai bună mașină de spălat rufe nu există.

Alege mașina de spălat rufe potrivită ție :

  • dimensiunile corespunzătoare
  • capacitatea de spălare peste 7 Kg
  • viteza de stoarcere să fie de peste 1000 RPM
  • consumul cel mai redus și nivelul cel mai scăzut de zgomot
  • să aibă programele de spălare cele mai utile pentru hainele tale și orice alt articol mai speli
  • alege un brand cu reputație cât mai bună în funcție de bugetul tău. Dacă vrei să cumperi o mașină de spălat rufe Beko dar îți permiți una Lg, atunci fă efortul și cumpără una Lg. Mașina de spălat nu o schimbi în fiecare zi și nu trebuie să faci rabat de la calitate pentru câteva sute de lei.