De ce plita cu inductie ?
Pentru ca este cea mai eficienta tehnlogie si controlul gatirii este desavarsit. Comparata cu plita electrica clasica sau cu plita cu gaz, varianta cu inductie este o alegere mai buna. Daca nu vrei sa citesti tot articolul, incepem cu alegerile noastre.
Prima data am ales cateva modele care se incadreaza in categoria pret redus, adaptat veniturilor medii. Asadar am facut un raport versus calitate si functii si am mers pe plitele de mai jos.
Recomandari plite cu inductie pana in 2000 lei
Alegerea noastra pentru o plita cu inductie de buget este acest model de la Beko. Pretul este foarte bun pentru o plita cu inductie si are garantie 5 ani de zile. Vine cu senzori de avertizare in caz ca s-a scurs ceva pe suprafata plitei. Nu lipseste functia Booster pentru incalzirea rapida a unei zone cand vrem sa fierbem apa rapid. Beko a crescut calitatea produselor sale si probabil este cea mai buna alegere pe aceasta categorie.
Plusuri : functie Booster, rezistenta la zgarieturi, blocare pentru protectie copii, garantie 5 ani de zile.
Minusuri : lipsa stecher, treptele inferioare de incalzire au intreruperi ( conform review-uri utilizatori).
Pentru cei care vor o plita cu inductie peste medie dar la un pret acceptabil, modelul din titlu este o alegere perfecta. O plita cu zona flexibila de gatire deci se pot folosi doua ochiuri simultan. Este usor de curatat, are un design elegant si multiple setari pentru incalzire. Pentru gatire are setari de putere automate in functie de preparat. Whirpool AC 828 LX este un model peste medie ca functii dar totusi pastreaza un pret decent pentru clasa sa.
Plusuri : zona flexibila de gatire, setari de putere automate, consum redus de energie, putere de incalzire peste medie.
Minusuri : mai zgomotoasa ca alte modele, necesita vase exact pe marimea zonelor de gatire.
Mai jos este topul nostru cu cele mai bune plite cu inductie mai jos. Alegerile s-au bazat exclusiv pe calitatea si functiile plitelor cu inductie.
Top cele mai bune plite cu inductie alese de noi
O plita cu inductie deosebit de capabila. Desi are doar 3 zone de gatire acestea sunt corect dimensionate iar una este flexibila permitand sa gatim cu orice tip de vas.
Are functia de gatire asistata, asadar nivelul puterii va fi ajustat in functie de retetele pe care le alegem din meniul plitei fara sa mai reglam manual.
Are functia ProFry care are mai multe nivele automate pentru frigere controland si regland permanent temperatura. Asta o face usor de utilizat. Cum functioneaza ProFry? Pai plita are un senzor care masoara temperatura vasului si apoi regleaza puterea plitei pentru a mentine gatirea constanta. Per total, o plita cu inductie superioara cu toate functiile care usureaza gatitul.
O plita premium de la Whirlpool care are numai putin de 8 zone de gatit.Vine si cu tehnologia al 6 lea simt care automatizeaza 8 operatiuni, de la fierbere pana la mentinere la cald. Pentru incalzire rapida, acest model include functia Booster.
Cum functioneaza plita cu inductie ?
Principiul este simplu. Incalzirea se realizeaza cu ajutorul unui electromagnet puternic care genereaza un camp magnetic sub suprafata plitei cu inductie. Asezand un vas din metal pe plita, electromagnetul induce energie vasului rezultând incalzirea rapida a recipientului.
Se incalzeste doar suprafata unde este in contactul cu vasul, iar restul plitei ramane rece. Astfel nu mai exista riscul accidentarii prin ardere.
Plita cu inductie – avantajele
Plita va consuma curent electric doar cand asezam vasul pe ea si doar cat exista contact intre vas si elementul de inductie. Rezulta un consum minim de energie si evitarea riscului de ardere, cum am scris mai sus.
Setarea corecta a temperaturii si timpului de gatire la plita cu inductie va elimina riscul ca un preparat sa se arda sau sa fie gatit insuficient. Mai mult, unele plite cu inductie performante au presetate anumite retete ce pot fi selectate si nu mai e nevoie sa ajustam temperatura.
Timpul de gatire este scurtat foarte mult la plita cu inductie. Se poate fierbe o oala cu apa in jumatate din timpul pe care l-ar lua acelasi proces la o plita cu gaz de exemplu. Astfel scade consumul de energie electrica consumata si castigam timp suficient.
Preparatele sunt gatite corect si mult mai precis. Putem seta o temperatura exacta si un timp fix de gatire, astfel ca retetele or sa iasa ca la carte.
Nu mai sunt eliminate gaze arse in incapere. Astfel aerul este mai curat in bucatarie decat atunci cand folosim o plita cu gaz.
Plitele cu inductie au o suprafata vitroceramica. Aceasta este lucioasa si perfect neteda, astfel ca poate fi curatata foarte usor. Daca ne raportam la o plita de inox unde curatarea este dificila, cea cu inductie invinge si la acest aspect. O carpa umeda face plita cu inductie ca noua in cateva minute. Pentru depunerile mai vechi se poate folosi o crema speciala de curatare.
Unele modele de plite cu inductie au zone de gatire extinse sau flexibile. Daca la o plita clasica pe gaz avem un ochi mare pentru gatit, o plita cu inductie poate folosi simultan doua zone pentru vasele mai mari. Astfel se gateste mai eficient si mai rapid. Sunt unele plite cu inductie care pot folosi pentru incalzire mai mult de 80 % din suprafata totala. Un atu important.
Plita cu inductie – mici dezavantaje
Nu se pot folosi decat vase speciale din fier si otel. E un dezavantaj minor, aceste vase sunt foarte raspandite si practic trebuie doar sa le achizitionam pentru a completa vesela din bucatarie.
De asemenea, la unele plite cu inductie daca vasul este mai mic decat zona de inductie atunci aceasta nu va incalzi. Este enervant deci trebuie sa ne asiguram ca avem o vesela corecta pentru plita cu inductie.
Gasiti in magazinele online zeci de modele de tigai sau oale speciale pentru inductie iar preturile sunt similare cu ale vaselor obisnuite.
Daca nu vreti sa schimbati oalele sunt suporti speciali pentru plite cu inductie care costa foarte putin. Acei suporti se pun pe plita cu inductie iar deasupra lor se pun vasul pentru gatit. Simplu si eficient.
Un al doilea dezavantaj ar fi pretul, dar uitandu-ne in ofertele magazinelor vedem ca preturile au scazut in ultimul timp iar promotiile sunt tot mai dese. O plita cu inductie costa in medie cu 20 – 30 % mai mult decat una similara pe gaz, dar avantajele si eficienta isi spun si ele cuvantul in acest caz.
Al treilea dezavantaj – unele alimente au tendinta sa se lipeasca daca nu sunt gatite la o temperatura medie. De exemplu, cand gatim orez – gatind la plita cu inductie o sa observam ca ramane mai mult lipit, deci trebuie sa ajustam temperatura si timpul pana obtinem rezultate perfecte.
Ultimul dezavantaj – plita cu inductie tinde sa produca zgomot mai ales cand este setata la nivelul maxim. Asemanator cu un bazait electric, zgomotul variaza de la model la model.
Care plita cu inductie este mai buna ?
Intrebarea evidenta odata ce ne-am hotarat sa achizitionam o plita cu inductie : care este cea mai buna ? E dificil de spus dar mai jos o sa incercam sa vedem ce face o plita cu inductie mai buna.
Calitatea marcii plitei cu inductie
Ca la orice produs, marca conteaza. O plita Whirlpool, AEG sau Bosch are elemente constructive mai calitative decat marci considerate low-cost ( gen Arctic sau Hansa). Astfel ar putea avea o eficienta mai buna si o fiabilitate mai ridicata.
Puterea plitei cu inductie
Anumite plite cu inductie au elemente ce asigura un amperaj al curentului indus mai mare rezultand o incalzire mai rapida. Daca va uitati pe specificatiile plitelor cu inductie o sa vedeti ca amperajul difera, cele mai scumpe avand un amperaj mai mare.
Cateva plite cu putere mai mare ar fi : Whirlpool ACM 828 LX sau Bosch PUJ611BB1E.
De asemenea trebuie verificata puterea conectata versus puterea totala. Pe scurt Pc si Pt.
Puterea conectata este puterea ce poate fi folosita la un moment dat indiferent de numarul de ochiuri la care gatim. Puterea totala e data de valorile individuale ale fiecarei zone adunate la un loc.
Clar, puterea conectata este foarte importanta daca obisnuim sa gatim simultan mai multe preparate. In cazul in care puterea conectata are o valoare mai mica decat puterea totala a zonelor unde gatim atunci randamentul va scadea. De exemplu gatim pe 3 zone cu putere totala de 6 Kw dar puterea conectata este de 5 kw – atunci maximul obtinut de pe cele 3 zone va fi 5 Kw.
Zone de gatit mai mari
Unele plite cu inductie au zone de gatit flexibile ce pot fi marite sau micsorate. Pot fi folosite simultan doua zone ca si una singura cand folosim oale foarte mari de exemplu. Desi astfel de plite cu inductie sunt mai scumpe, ele sunt si foarte utile datorita acestor avantaje.
Cateva modele de plite cu inductie care au zona dubla de gatire sau o zona foarte mare speciala pentru vase mari : Bosch PUJ611BB1E, Electrolux EHL7640FOK sau Beko HII64500FHT.
Nu lipsesc nici plitele care au zona de gatire pe toata suprafata, adica se poate folosi orice parte a plitei pentru orice marime de vas. Unele din modelele de mai sus au acest plus important.
Gatire automata cu retete presetate
La modelele superioare gasim si functia de control mai precis al temperaturii sau cu mai multe nivele de temperatura. Fata de o plita cu inductie standard, aceste modele pot avea un numar dublu de nivele ale puterii zonei de inductie.
Exemple de plite cu inductie ce asigura un control mai precis sau automat al gatirii : AEG HK764400FB, Electrolux EHD6740FOK sau Whirlpool ACM847BA.
Controlul plitei si comenzi speciale
Functia Start/Stop o regasim pe modelele superioare si permit oprirea scurta si repornirea rapida a plitei cu inductie.
La fel exista si functia Booster care permite incalzirea rapida a unei anumite zone. Practic puterea este crescuta rapid cu 30-35 % pentru a se ajunge mai repede la temperatura dorita.
Calitatea materialului si usurinta in curatare
Plitele cu inductie superioare ( sau mai bune) au suprafata mai rezistenta la zgarieturi si se curata mai usor. Astfel plita va arata mai bine si va lua mai putin timp sa o curatam dupa ce am gatit un preparat. Nimanui nu ii plac zgarieturile vizibile care strica aspectul elegant al plitei.
Concluzie
Plita cu inductie este una din cele mai bune alegeri cand vorbim despre varianta electrica sau gaz.
Trebuie sa fim atenti la : instalatia electrica care trebuie sa nu fie foarte veche si bine pusa la punct iar apoi sa studiem bine modelele de plite cu inductie pentru ca cea aleasa de noi sa aiba toate functiile dorite.
Nu sunt numai avantaje dar clar are cele mai multe plusuri din toate tipurile de plite incorporabile.
Stam mai putin timp in bucatarie cand fierbem un preparat, consumul de energie este mai mic decat la una electrica clasica iar curatarea este foarte facila. Nu mai inhalam gaze arse, aspectul este mai placut si gatirea este foarte precisa spre deosebire de gaz.
Castigam timp si bani cu o plita pe inductie. Timp si economie in timp, iar timpul este nepretuit.
Andrei a zis
Buna seara, intenționez să achizitonez plita cu inductie bosch PUE611BB1E ce parere aveti despre ea?
Multumesc!
AdminWH a zis
Buna ziua. Este o plita foarte ok din ce vad in specificatii si vad ca sunt si promotii la ea. Din ce vad prin review-urile din afara, singurele nemultumiri sunt date de panoul de comanda care nu este suficient de rapid. Adica setarile se fac ceva mai greoi.