Ce aparat de aer condiționat alegem in 2018?
Pentru că am intrat în sezonul temperaturilor ridicate și canicula și-a făcut simțită prezența, mai mult ca sigur se simte nevoia instalării unui aparat de aer condiționat bun și la un preț rezonabil.
În primul rând trebuie spus că aerele condiționate disponibile la vânzare sunt de tip inverter de ceva timp. Modelele mai vechi de tip on/off nu se mai comercializează.
Aparatele de aer condiționat inverter au un consum de energie mult mai mic, o eficiență mult mai bună în atingerea temperaturii necesare și o fiabilitate ridicată datorită modului de lucru al compresorului.
Se găsesc multe modele de aere condiționate unele mai ieftine iar altele foarte scumpe. Cum alegem un model potrivit ?
Ce putere să aibă aparatul de aer condiționat ?
Una din cele mai importante caracteristici este puterea aerului condiționat. Aceasta este exprimata în BTU și cu cât este mai mare cu atât se va climatiza mai eficient o suprafață mai mare.
Pentru garsoniere mici sau birouri micuțe sunt ok aparatele de aer condiționat de 9000 BTU ( suprafață optimă 10 – 20 m2).
Pentru apartamente 2 camere și birouri medii sunt ok aparatele de aer condiționat de 12000 BTU ( suprafață optimă 20 – 35 m2 ). Acestea sunt cele mai folosite la noi.
Pentru apartamente foarte mari cu 3- 4 camere și birouri mari se recomandă folosirea unui aparat de aer condiționat de 18000 BTU ( până la 45 m2) sau chiar 24000 BTU ( până la 60 m2 ).
Trebuie spus că merită achiziționarea unui aer condiționat mai puternic chiar pentru apartamente mai mici pentru că acesta nu va funcționa la capacitate maxima, va fi mai eficient la atingerea unor temperaturi mai scăzute și desigur nu va fi atât de solicitat.
Trebuie ținut cont și de amplasamentul camerei, de exemplu dacă este expusă aproape tot timpul la soare atunci trebuie ales un aer condiționat cu o putere mai mare care să facă față acestor condiții.
Un aer condiționat suprasolicitat va consuma multă energie electrică și va reuși cu greu reglarea temperaturii la un nivel satisfăcător.
Ce fel de filtre să aibă aerul condiționat ?
A doua caracteristică importantă este sistemul de filtrare a aerului condiționat. După cum știm aerul condiționat provoacă și diverse probleme mai ales persoanelor sensibile, persoanelor ce suferă de alergii sau cu diverse afecțiuni respiratorii. Este important să alegem un aparat de aer condiționat cu filtre performante pentru a evita problemele de sănătate.
Aparatele mai ieftine au filtre simple, lavabile, și sunt recomandate persoanelor ce nu sunt foarte sensibile la problemele expuse mai sus.
Aparatele mai scumpe au în dotare filtre speciale ( full-hd, carbon, auto-curățare, etc) ce curăță de 2- 3 ori mai bine aerul ce este circulat în cameră eliminând alergenii și alte probleme. Deși prețul este ridicat la aceste modele până la urmă este vorba de sănătatea noastră.
Nivelul de zgomot
Este și acesta foarte important. Nu ne dorim un aer condiționat zgomotos așa că trebuie să alegem cel mai silențios aparat raportat la bugetul nostru. Dacă zgomotul nu este o problemă, atunci ne putem focusa pe alte beneficii.
Consumul de energie.
Majoritatea aerelor condiționate de pe piață au clasa de eficiență A până la A +++. Desigur consumul este redus puțin între aceste clasificări , deci nu va fi neapărat o economie imensă la factura de energie. Dacă o să folosim aparatul de aer condiționat și la încălzirea locuinței spre toamnă- început de iarnă, trebuie verificat și clasificarea energetică pentru funcția de încălzire după aceleași criterii.
Funcțiile aparatului condiționat
Modelele mai ieftine au funcțiile de bază – răcire, încălzire aer, recirculare, mod noapte și timer.
Aerele condiționate mai scumpe au și funcții speciale sau chiar Smart.
De exemplu anumite aparate de aer condiționat Samsung au Wi-Fi built in și pot fi controlate din orice loc ne aflăm. Îl putem porni de la locul de muncă pentru ca atunci când ajungem acasă să găsim o cameră răcoroasă.
Altele au senzori de mișcare care pornesc automat răcirea când detectează mișcarea.
Dezumidificarea aerului este o altă funcție regăsită pe multe modele.
Instalare aer condiționat
Este un aspect la fel de important pentru că presupune costuri suplimentare. Multe aparate de aer condiționat vin cu kit de instalare inclus ceea ce înseamnă că le putem instala cu orice firmă autorizată. Altele vin fără kitul de instalare, și va trebui să apelăm la firma recomandată de producător. Instalarea unui aer condiționat costă în jur de 300 – 400 lei la un standard de 3 metri liniari între unitatea exterioară și cea interioară. În funcție de sfaturile instalatorului pentru un randament maxim această distanță variază de la locuință la locuință.
Anumite mărci oferă instalare gratuită pentru aerele condiționate – cum ar fi Beko de exemplu.
Cam acestea ar fi lucrurile de bază de care să țineți cont dacă doriți să vă achiziționați un aparat de aer condiționat bun ( a se citi eficient).
Lasă un răspuns