Această dezbatere există de multă vreme și nu s-a ajuns la o concluzie finală datorită faptului că mașinile de spălat au evoluat foarte mult și în fiecare an apar modele din ce în ce mai performante și mai eficiente .
Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt cele mai răspândite la nivel mondial . Mașinile de spălat top ( cu încărcare verticală ) nu sunt la fel de răspândite și au fost gândite pentru a îi ajuta pe cei cu spații foarte mici unde nu încape o mașină de spălat rufe normală.
Dimensiuni și loc de instalare
Mașinile de spălat cu încărcare frontală ocupă mai mult spațiu având o lățime de aproximativ 60 centimetri . Adâncimea variază între 60 – 65 cm la modelele cu o cuvă generoasă și redusă până la 45 de centimetri al modelele slim.
Daca spatiul este o problema, dar doresti totusi o masina de spalat cu incarcare frontala, poti alege un model fiabil ca acesta.
Mașinile de spălat top au o lățime standard de 40 cm și astfel încap în spații foarte înguste . De fapt acesta a fost și principalul motiv pentru care ele au apărut .
Trebuie spus că există totuși mașini de spălat top care au o lățime atipică de 60 cm sau chiar mai mare totodată având și o capacitate de încărcare mai mare . Astfel de modele sunt însă foarte rare în magazinele de profil .
Câștigător – mașina de spălat rufe top ( încărcare verticală )
Vezi oferte la masini de spalat aici
Capacitatea de încărcare cu rufe
Aici câștigătorul este unul clar . Dacă mașinile de spălat rufe top au în general o capacitate de 5 până la 6,5 kilograme , cele cu încărcare frontală pot ajunge lejer de la 7 până la 12 kilograme fiind o alegere ideală pentru familiile numeroase .
Există cum spuneam mai sus și excepții – mașini de spălat cu încărcare verticală de capacitate foarte mare 8 -10 kg dar acestea sunt mai greu de găsit la noi .
Câștigător – mașina de spălat rufe cu încărcare frontală ( raport preț – eficiență )
Ușurința în utilizare ( încărcare – descărcare rufe, etc)
Mașinile de spălat rufe cu încărcare frontală sunt ceva mai incomod de utilizat pentru că necesită să ne aplecăm pentru a introduce și așeza rufele în cuvă . Aceeași problemă apare și când scoatem hainele spălate din mașina de spălat.
La cele cu încărcare verticală este mai ușor la introducerea hainelor murdare datorită poziției deschiderii cuvei.
Problema apare și la ele la scoaterea rufelor spălate din mașina de spălat top . Odată avem problema că la majoritatea trebuie să rotim cuva plină cu rufe pentru a ajunge la portița pe unde se scot rufele iar a doua problemă apare că trebuie să facem un efort suplimentar pentru a ridica rufele ce trebuie uscate din mașina de spălat datorită poziției cuvei.
Un avantaj suplimentar al mașinilor de spălat rufe cu încărcare verticală este că se pot adăuga rufe chiar și în timpul utilizării ( după ce punem programul în pauză ) pe când la cele cu încărcare frontală ușa este blocată tot timpul programului ceea ce nu ne permite să umblăm la haine până nu termină programul de spălare sau nu oprim mașina de spălat.
Câștigător – mașina de spălat cu încărcare verticală.
Vezi oferte la masini de spalat aici
Eficiență ( consum apă și energie )
Aici e greu de făcut un versus pentru că majoritatea mașinilor de spălat actuale au un consum foarte redus atât pe partea de apă și detergent cât și pe partea de energie electrică.
Să spunem doar că sunt mai multe modele de mașini de spălat cu încărcare frontală foarte eficiente ( clasa B sau C dupa noua clasificare energetica) și un preț decent. La cele top o clasă de eficiență superioară crește ceva mai mult prețul de achiziție.
Câștigător – mașina de spălat rufe cu încărcare frontală ( raport preț – eficiență).
Zgomotul produs la spălare și centrifugare
Datorită modului în care sunt construite , mașinile de spălat rufe top sunt mai zgomotoase .
Nu este neapărat o regulă dar dacă comparați modele asemănătoare de la producători diferiți o să vedeți că la cele cu încărcare frontală se obține un nivel de zgomot mai mic cu câțiva decibeli atât pe spălare cât și pe centrifugare.
Câștigător – mașina de spălat rufe cu încărcare frontală.
Protecția hainelor
Testele au arătat că mașinile de spălat cu încărcare frontală uzează mai puțin țesăturile datorită modului de spălare .
Câștigător – mașina de spălat rufe cu încărcare frontală
Fiabilitate și probleme ce pot apărea
Aici apar cele mai mari contradicții . Mulți spun că mașinile de spălat top sunt mai bine construite iar sistemul de susținere a cuvei în 2 puncte asigură o rezistență mai mare în timp .
Pe de altă parte sistemul de dozare al detergentului este o problemă la anumite mașini de spălat top datorită orificiilor înguste ce se pot înfunda și de asemenea apar uneori probleme la capacul de închidere mai precis la garnitura de etanșare .
La cele cu încărcare frontală apar probleme la rulmentul de susținere al cuvei acesta fiind supus unor forțe mari la centrifugare .
În rest defecțiuni pot apărea la ambele tipuri de mașini de spălat rufe ( placă electronică defectă , rezistență arsă , pompă evacuare defectă , etc ) și de aceea este important să achiziționăm cu atenție o mașină de spălat rufe cât mai bună .
Câștigător – aici avem egalitate între cele doua tipuri de mașini de spălat.
Prețul mașinii de spălat rufe
Pentru aceleași funcții o să plătim puțin mai mult pe o mașină cu încărcare verticală mai ales dacă avem nevoie de o capacitate de cel puțin 6 kilograme și o spălare cât mai eficientă a rufelor . Mașinile de spălat frontale vor avea un preț mai mic raportat la capacitate de încărcare și numărul de programe.
Câștigător – mașina de spălat rufe cu încărcare frontală
Vezi oferte la masini de spalat aici
Concluzie
Mașina de spălat cu încărcare frontală câștigă la o diferență mică în principal datorită capacității de încărcare mai mare și prețului mai mic plătit pentru modelele eficiente și performante .
Principalul avantaj al mașinii de spălat rufe top rămâne dimensiunea redusă ce îi permite să fie mai ușor de instalat în locuințele unde spațiul este o problemă ( băi și bucătării mici).
O masina de spalat verticala( cu incarcare top) care are o nota foarte buna de la utilizatori, este aceasta: Indesit BTWS72200EU/N, 7 kg, 1200 rpm.
Florin a zis
Esti departe de adevar.Sa stii ca masini cu incarcare verticala nu sunt neaparat cu cuva pe orizontala.ce stii tu sunt niste prostii de masini.cele cu incarcare verticala veritabile sunt cele facute de exempu de lg care costa 1500 dolari sau cele facute odata de daewoo.tu faci comparatie intre doua masini cu aceiasi cuva numai ca difera modul de incarcare dar top wash sunt cele care au cuva orientata in sus acelea sunt cele mai ok
AdminMS a zis
Salut. Eu discutam despre modelele disponibile pe piata noastra , tu vorbesti despre modele care nu se regasesc la noi.
Nu are legatura ce spui tu, modelele de care spui tu se regasesc pe piata SUA.
Sorin Busila a zis
Buna ziua.Vad ca aveti cunostinte ample despre masini de spalat.Am si eu o intrebare.Am achizitionat de cateva zile o masina de spalat cu incarcare verticala .Whrilpool wtls 70812..In afara ca este foarte galagioasa la functionare si stoarcere….cum este posibil ca la oprire cuva sa nu revina la pozitia initiala..adica cu usile in sus….este necesar sa o invarti cu mainile…e ok..cand speli 2,3 kg de rufe..dar la 6,7 kg cam greu sa o invarti.Este o defectiune?Cineva scria ca acaeasta problema este din cauza ca nu este corelat corect programul cu cantitatea de rufe..dar eu spun….ce legatura are asta….pentru mine este important ca masina sa se opreasca normal..de aia e automata.Si..unde e al 6-lea simt?cel care coreleaza cantitatea de rufe cu consumul de apa si curent?Aiureli…Cu respect
AdminMS a zis
Buna ziua.
Optiunea de revenire a cuvei cu usile in sus este disponibila la unele modele – se considera a fi o extraoptiune .
Masinile top sunt in general mai galagioase – am mentionat acest aspect.
Al 6 lea simt – sistemul este format din senzorii interiori care citesc permanent greutatea incarcaturii, nivelul de spumare, apa dizlocata,etc – ei ajusteaza consumul de apa – implicit o cantitate mai mica de apa in cuva se va incalzi mai repede si consumul de curent va fi mai mic.
Multumesc.
Maria Stroie a zis
De aproape 4 luni am cumparat si noi o masina de spalat cu incarcare verticala Whirpool, dupa 8 ani in care am folosit una cu incarcare frontala Arctic. Motivul: un apartament nou cu un spatiu redus pentru masina de spalat. Inca de la inceput, am observat ca aceasta este foarte zgomotoasa in comparatie cu cea veche, care a functionat fara nici o problema. Inca de la prima spalare, a fost cu o defectiune, si anume la finalul ciclului de spalare curgea apa pe sub ea si programul ramanea blocat la 1:00 (un minut pana la final). A fost baiatul de la service de 2 ori sa o repare, a 3-a oara, a comandat o cuva noua ca in cele din urma ne-au sunat de la service sa ne anunte ca reparatia reprezinta 90% din valoarea produsului, asadar avem dreptul sa solicitam returul acestuia. Asta am facut, asteptam sa vina sa ia masina de spalat, sa primim banii inapoi si intre timp cautam alta, cu siguranta nu marca Whirpool. Daca stiti un model cu incarcare frontala, dar dimensiuni reduse (58 de cm in latime- intre cada si perete), va rog sa-mi dati de stire. 🙂
AdminMS a zis
Sunt modele inguste foarte bune. As merge pe modelele de mai jos pentru fiabilitate si nivel de zgomot redus :
Lg F12B8ND1 cu adancime 44 cm ( 6 kg)
Catalin a zis
Exista masini de spalat cu incalcare frontala cu latimea de 50 cm ??
AdminMS a zis
Nu, standardul este de 59,5 cm. Multumesc.
Adrian a zis
Am achizitionat un o masina de spalat whirlpool AWSX 63213 in urma cu 3 ani si jumatate, seara trecuta geamul s-a facut praf, a facut si o mica adancitura in buza cuvei de inox.
Ciudat este faptul ca nu inteleg care sa fie cauza, masina avea o incarcatura normala, fara obiecte metalice, este amplasata pe loc drept.
Stie cineva care ar putea fi cauza? Ca sa pot evita astfel de evenimente pe viitor
Multumesc!