Cum alegi cel mai bun televizor?
In articolul de mai jos iti explicam de la A la Z tehnologiile prezente pe televizoarele actuale. Vei afla ce inseamna fiecare termen tehnic pe care il auzi in magazine, care sunt avantajele anumitor tipuri de ecrane si cum alegi un televizor bun, care sa se potriveasca nevoilor tale.
Fie ca vrei sa cumperi un televizor led ieftin sau scump, un televizor smart bun sau un televizor OLED, afla toate informatiile acest articol.
O sa intelegi care sunt diferentele intre un televizor ieftin si unul scump, care sunt cele mai bune oferte la televizoare si cum alegi un smart tv ieftin. Vorbim de asemenea si despre tehnologiile de varf prezente pe televizoarele premium de la Sony, Lg, Samsung sau Philips.
Televizoarele se diferentiaza in functie de :
- rezolutie
- diagonala
- tehnologia ecranului
- functie Smart TV
- performante video/audio/smart tv
Tipuri televizoare in functie de pret
Entry
Middle
High end
Televizoarele Entry sunt cele ieftine si cu diagonale cuprinse intre 19 inch si 40 inch ( cu pret pana la 1500 lei).
Sunt televizoare ieftine, cu performante mediocre dar care au un pret foarte bune. Acestea sunt de fapt : cele mai ieftine televizoare.
Televizoarele Middle cuprind :
- modele 32 inch cu pret mai mare de 1500 lei
- modele 40-43 inch cu pret intre 1600 – 2500 lei
- modele de 49 inch cu pret intre 2000 – 4000 lei.
Televizoarele High End sunt modele foarte performant, sau cum le-am spune noi : cele mai bune televizoare. Cuprind :
- modele de 40 inch ce costa mai mult de 2500 lei
- modele de 49/50 pana la 65 inch ce au pret mai mare de 4500 lei.
Rezolutia televizoarelor
HD Ready
Full HD
Ultra HD 4K
Televizoarele HD Ready au o rezolutie de 1280 x 720 de pixeli. Este o rezolutie ok pentru diagonale pana in 32 inch. Daca diagonala este mai mare, rezolutia HD Ready genereaza o imagine usor pixelata, slab calitativa.
Televizoarele Full HD au o rezolutie a ecranului de 1920 x 1080 pixeli. Se preteaza la diagonale de pana la 40-43 inch. La diagonale mai mari, daca stam foarte aproape de televizor, se poate observa o pixelare a imaginii,
Televizoarele 4K Ultra HD au o rezolutie de aproximativ 4000 x 2000 pixeli. Este cea mai performanta rezolutie la aceasta data cand vorbim de televizoarele pe care le putem cumpara din magazine. Ofera o imagine foarte calitativa indiferent de diagonala.
In Romania avem canale de televiziune care transmit in format SD ( standard) sau HD ( high definition). Nu sunt foarte multe surse care sa justifice rezolutia 4K.
De aceea producatorii de televizoare 4K urca artificial rezolutia HD la Ultra HD cu ajutorul procesarii artificiale. Astfel, pe un televizor 4K se va genera automat aceasta rezolutie chiar daca semnalul TV este doar HD sau Full HD. Aceasta functie poarta numele de Upscale si ofera o imagine mai buna pe ecranele mari.
Televizoarele 4K se preteaza si pentru urmarirea filmelor online prin servicii ca Netflix sau Youtube. De asemenea sunt de preferat pentru gameri care vor sa isi conecteze un calculator performant pentru a se juca pe televizor.
Televizoarele Full HD sunt perfecte pentru cei care doresc o diagonala mai mica si urmaresc predominant canale tv uzuale pentru stiri sau diverse emisiuni.
Televizoarele HD Ready au diagonale mici si sunt preferate in general pentru camere mici sau bucatarii unde nu se pune accentul neaparat pe calitate.
Smart TV sau Non Smart
De cativa ani au aparut televizoarele Smart. Ele permit conectarea la Internet wireless sau pe cablu si iti dau acces la diverse aplicatii. Cel mai des un Smart Tv este folosit la vizionarea de clipuri pe Youtube sau filme online pe platforme ca Netflix ori HboGO. De asemenea se pot viziona filme online direct in browser-ul televizorului sau se pot juca diverse jocuri online.
Smart TV
Non Smart
Un Smart Tv este un televizor cu procesor si memorie proprie ce se poate conecta la internet si rula diverse aplicatii : Youtube, jocuri, platforme de filme online, aplicatii sociale gen Facebook si multe altele. Aceste televizoare se comporta asemenea unui computer sau smartphone.
Televizoarele Non Smart nu ofera conexiune la internet si in general pot doar sa ruleze filme de pe o memorie externa de tip usb sau hard-disk extern.
Interfata Smart Tv
Web OS
Android TV
Tizen
Opera
Web Os este o interfata smart folosita de Lg pentru televizoarele proprii. Este o interfata rapid si stabila si ofera acces la internet, jocuri si diverse aplicatii. Este pe locul unu cand vorbim de viteza de accesare a diverselor aplicatii.
Sistemul de operare Android este asemanator cu cel cu care ne-am obsinuit de la smartphone-uri sau tablete. Android a fost adoptat ca interfata smart de catre producatorii Sony si Philips. Este un sistem de operare bun dar care mai are bug-uri specifice Android.
Samsung a conceput Tizen ca interfata smart pentru televizoarele sale. Tizen a fost prezent si pe unele smartphone-uri Samsung. Este o interfata rapid cu sute de aplicatii, foarte asemanatoare cu cea oferita de Android.
Este o interfata folosita pe televizoarele Panasonic dar si pe branduri mai putin cunoscute ca Horizon. Desi nu este chiar la nivelul WebOs sau Android, ofera acces la multe aplicatii si un browser destul de ok.
Forma ecran
Ecran plat
Ecran curbat
Televizoarele au in general un ecran plat la majoritatea modelelor. Acestea au un unghi de vizualizare destul de ok si o forma clasica, dreapta.
Samsung a introdus acum ceva timp ecranele curbate. Acestea ar trebui sa ofere o perspectiva mai buna mai ales pentru cei pozitionati direct in fata televizorului.
Tehnologie ecran : Led/ Oled
Led
Oled
QLED
Televizoarele LED folosesc un ecran LCD iluminat din spate cu leduri. Acestea pot ilumina sau stinge anumite zone pentru a se obtine o imagine cat mai naturala cu zone intunecate si zone luminoase.
OLED ofera imagini de calitate superioara fiind considerata de catre multi cam cea mai buna tehnologie folosita pe ecranele tv. Ecranul este format din leduri organice ce se aprind si se sting individual, oferind astfel niveluri de negru exceptionale si o imagine superioara.
Televizoarele LED sunt de doua tipuri :
Edge Led si Direct Led ( sau Full Array Led).
Tenologia Edge Led foloseste benzi de leduri amplasate pe marginile ecranului. Este mai putin costisitoare si reduce grosimea televizorului dar nu ofera o imagine extraordinara nereusind sa focuseze zonele luminoase si zonele intunecate foarte bine. Apare frecvent fenomenul de bleeding, adica zonele de negru prezinta si zone ( dare) de lumina.
Exista si televizoare performante cu Edge Led dar acestea folosesc tehnologii suplimentare pentru a obtine o imagine superioara. De exemplu, Philips are televizoare Edge Led cu tehnologie Micro Dimming Pro ce permite obtinerea unui contrast exceptional si o imagine foarte buna iar bleeding-ul este foarte redus.
Direct Led foloseste leduri pe toata suprafata spate a ecranului. Cu ajutorul tehnologiei Local Dimming ( intunecare locala) se controleaza mult mai precis zonele intunecate si zonele luminoase ale ecranului si se obtine un contrast mai bun, adica o imagine superioara calitativ. Singurul dezavantaj ar fi dimensiunea mai groasa a televizorului.
Televizoarele OLED
Televizoarele OLED sunt in acest moment in fruntea ierarhiei cand vorbim de calitatea imaginii. Fiecare pixel de pe ecran se poate stinge sau aprinde independent obtinand valori ridicate ale contrastului care la randul lui ridica calitatea imaginii. Ca si design, televizoarele OLED sunt mai subtiri deoarece nu mai au nevoie de iluminare spate.
Luminozitatea unui televizor OLED este mai mica decat la un televizor LED datorita aceleasi lipse a iluminarii spate. Astfel, pentru camere luminoase este de preferat un televizor Led sau QLed cu luminozitate mai mare de 1000 nits.
Nits – unitate de masura a intensitatii luminii la televizoare.
In schimb, un televizor OLED poate reda pana la 21 de niveluri de luminozitate rezultand un contrast mai bun pe aceste televizoare.
Totodata un televizor OLED consuma mai putina energie electrica decat un televizor clasic LED.
Cel mai bun nivel de negru il obtin televizoarele OLED, asa numitul True Black.
Lg, Sony si Philips produc televizoare OLED iar Samsung a folosit o tehnologie bazata pe Led pentru a concura cu ecranele OLED – modelele Samsung QLed.
LG produse panouri OLED si pentru Sony, dar acesta foloseste procesorul propriu de imagine pentru gama sa de televizoare.
Televizoarele QLed
Pentru a concura cu OLED, Samsung a introdus pe gama sa de televizoare premium o tehnologie noua -panourile Qled.
QLed foloseste nanocristale ce stralucesc cand sunt iluminate. Aceste nanocristale au fost numite quantum dots.
Televizoarele QLed ofera o imagine foarte buna, apropiata de OLED, si un nivel mai mare de luminozitate. Acest tip de ecran, ca si OLED, se preteaza pentru imaginile HDR despre care vom vorbi mai jos in articol.
Samsung a imbunatatit la gama actuala aceste particule denumindu-le New Metal Quantum Dot. Ele ofera o paleta mai mare de culori pentru a se obtine o imagine intensa dar si naturala.
Scurta definitie HDR
Este o tehnologie care scoate in evidenta toate detaliile imaginii, atat in zonele luminate cat si in cele intunecate. De fapt, HDR ofera cea mai buna imagine la ora actuala.
Un televizor QLed de ultima generatie poate atinge o valoare HDR 2000 oferind o imagine aproapiata de ceea ce vedem cu ochiul liber.
De ce OLED? De ce QLed?
Cei de la LG spun ca OLED ofera cea mai buna si apropiata de realitate imagine la momentul actual.
Nivelul de negru este mai profund pe OLED si astfel se obtine un contrast de neegalat – perfect pentru filme sau orice alte emisiuni.
Samsung spune ca modelele sale QLed sunt mai bune deoarece ofera o durata mai mare de viata a ecranului decat cele OLED.
De asemenea, Samsung afirma ca QLed foloseste doar culorile de baza rosu/albastru/verde in timp ce OLED foloseste si culoarea alba care ar altera calitatea imaginii.
Cand vorbim de luminozitate, Samsung afirma ca QLed isi mentine intensitatea culorilor chiar si la nivele mari in timp ce OLED ofera culori mai sterse cand luminozitatea este setata la 100 %.
Doar QLed poate ajunge la HDR 2000 ca luminozitate in timp ce televizoarele OLED nu pot acest lucru.
Gama televizoare led dupa producator
Philips
Gama Philips ofera modele edge led si direct led precum si un model OLED.
In tabel sunt trecute denumirile modelelor si rezolutia/ tehnologia de iluminare folosita.
Dupa cum se vede s-a folosit Edge Led la televizoarele hi end dar impreuna cu Micro Dimming Pro.
Micro Dimming Pro controleaza imaginea in 6400 de zone diferite ale ecranului.obtinand astfel o imagine exceptionala.
Lasă un răspuns