In sezonul rece este bine sa incercam sa incercam sa avem un spatiu de locuit cat mai placut cu putinta, deoarece nimic nu poate fi mai placut ca atunci cand ajungi acasa dupa o zi intreaga de lucru sa fii intampinat de un camin calduros, cu o umiditate a aerului perfecta si o temperatura optima (nici prea ridicata, dar nici prea scazuta).
Exista numeroase modalitati prin care poti crea acest mediu, iar dupa ce pot spune ca le-am incercat aproape pe toate, am ales sa ma opresc asupra solutiei care mi se pare ca este cea mai potrivita in sezonul rece pentru cei care se stiu ca au probleme privind alergiile si care nu se simt bine atunci cand umiditatea aerului este extrem de scazuta.
La ce ma refer mai exact?
Ei bine, se stie faptul ca convectorul (solutia pentru care opteaza un numar semnificativ de persoane) are marele dezavantaj de a usca aerul, lucru de care scapam odata cu folosirea unui calorifer electric. In plus, sunt si alte avantaje pe care le primim in momentul in care ne hotaram sa cumparam un astfel de calorifer electric, iar despre fiecare vom discuta mai multe in cadrul acestui articol, scris in special pentru ca tu sa fii informat si sa ai un punct de plecare in alegerea ce urmeaza sa o faci.
Care este cel mai bun calorifer electric pe care il poti cumpara?
Mai jos ti-am pregatit un top in care vei gasi cel mai bun calorifer electric, precum si alte doua modele pe care eu le vad capabile sa iti ofere un confort termic ridicat. Desigur, aceste recomandari sunt unele orientative, asadar daca vrei sa consulti oferta completa ti-am pus la dispozitie un link care sa te duca spre aceasta. Nu trebuie decat sa dai un click.
Star-Light YOHF13
De ce sa alegi un calorifer electric pentru casa ta?
Din foarte multe motive. In primul rand, atunci cand singura ta baza o ai in sistemul de incalzire centralizat este absolut necesar un astfel de calorifer, mai ales la inceputul sezonului rece, sau cu putin timp inainte, atunci cand, de cele mai multe ori, nu se de drumul la caldura din motive care tin de economie.
Desigur, un astfel de calorifer este de ajutor chiar si atunci cand ai propria ta centrala, iar din aceleasi motive aplicabile mai sus alegi sa nu o pornesti, mai ales pentru o singura persoana, iar tu o sa te folosesti doar de o singura camera.
De asemenea, atunci cand ai un copil mic, se poate dovedi mult mai eficient sa folosesti un calorifer electric economic, mai ales ca acesta poate oferi o siguranta mult mai mare decat celalte optiuni de incalzire ce le putem avea in vedere (aici ma refer in special la convector sau o aeroterma).
Un alt mare avantaj pe care ni-l ofera- dupa ce acestea sunt oprite, ele se racesc putin mai greu.
Asadar schimbul de caldura dintre acesta si mediul inconjurator se va mai realiza ceva timp dupa oprire, economisind energie electrica.
Cat consuma un calorifer electric?
Un calorifer consuma X Kw pe ora, unde X este puterea de incalzire in functie de modelul pe care vrei sa il cumperi.
Astfel, un calorifer de 2 Kw ( 2000 w) va consuma 2000 w/ ora. Desigur ca nu va avea acest consum continuu, ci in functie de suprafata camerei ce trebuie incalzita si setarile pe care le facem cu ajutorul termostatului. Caloriferul porneste si se opreste automat la anumite intervale de timp, pastrand uleiul din interior la temperatura necesara pentru a incalzi camera.
Daca ai grija si optezi pentru un calorifer electric economic, atunci consumul lunar de energie electrica nu va depasi cu siguranta 35 kW, ceea ce in opinia mea consider ca este acceptabil.
Fata de celelalte optiuni ( aeroterma, convector,etc), caloriferul electric are cel mai bun consum raportat la eficienta in incalzirea locuintei. Odata atinsa temperatura maxima a caloriferului, acesta va opri alimentarea cu energie electrica, iar caldura generata se va mentine mai mult timp.
Consumul poate creste daca achizitionam un calorifer cu un numar prea mic de elementi si incercam sa incalzim o camera prea mare. Daca suprafata camerei este foarte mare, trebuie optat pentru un calorifer cu mai multi elementi. Desi mai scump, acesta va incalzi mai eficient si cu un cost mai mic la factura de energie electrica.
Cat de bun este un calorifer electric cu ulei?
Cele mai multe persoane cauta un calorifer electri cu ulei, acesta fiind, pana la urma si cel mai prezent tip de pe piata din Romania. De ce? Pentru ca acestea aduc mai multe avantaje, in special in ceea ce priveste puterea ce o poate produce. In plus, inmagazinarea caldurii se realizeaza intr-un mod mult mai eficient, ceea ce ne duce din nou la partea de economisire.
Un astfel de model este unul care poate oferi un excelent raport calitate-pret, mai ales daca stii sa il alegi pe cel mai bun (acest lucru il poti face tinand cont de sfaturile ce ti le voi oferi la finalul acestui articol).
Preturile nu sunt unele foarte ridicate, media invartindu-se undeva in jurul sumei de 200 lei,un cost rezonabil pentru a asigura incalzirea rapida a locuintei.
La ce trebuie sa fii atent?
Exista mai multe aspecte la care este bine sa fii atent in momentul in care te hotarasti sa cumperi un nou calorifer electric, iar acestea sunt unele care vor reprezenta garantia ca vei face cea mai buna alegere pentru casa ta si confortul pe care ti-l poate crea.
Asadar, la ce trebuie sa fii atent?
Primul lucru dupa care te vei ghida (si cred ca tu faci deja acest lucru) este reprezentat de consumul de energie pe care il poate avea acesta. De ce? Pentru ca nu cred ca exista persoane care prefera sa plateasca o suma foarte mare de bani la sfarsit de luna la factura de curent, iar mai mult ca sigur si tu esti la fel.
Acest consum energetic merge mana in mana cu puterea pe care o are respectivul calorifer electric, iar din acest motiv este bine de mentionat ca modelul pe care il vei cumpara va trebui sa aiba neaparat cat mai multe trepte dintre care sa putem opta (aici de obicei sunt trei, dar cu cat pretul creste, cu atat vom avea mai multe optiuni).
Un alt lucru foarte important care trebuie sa fie prezent in dotarea acestui calorifer este termostatul reglabil, deoarece in acest mod o sa fii sigur ca temperatura dorita se va mentine, acesta pornind si oprind caloriferul in functie de care este temperatura din camera si de temperatura pe care ai setat-o tu.
In plus, acest lucru va asigura si un consum mai redus decat in mod normal, asadar ai un dublu avantaj.
Am precizat mai sus faptul ca alegerea pe care o vei face va fi in mare masura legata de dimensiunea camerei in care te vei folosi cel mai des de caloriferul electric.
Aici alegerea este una usoara, deoarece pe site-ul producatorului ori a magazinului online de unde vrei sa il cumperi se vor regasi informatii privind cantitatea de caldura pe care o poate oferi, dar si informatii privind dimensiunile recomandate ale incaperii, masurate in metri cubi.
Daca doresti un calorifer electric mai performant, pe piata au aparut modele ce au incluse si o aeroterma in partea din fata. Aceea aeroterma asigura incalzirea mai rapida a aerului din camera pana se incalzeste uleiul din calorifer. Astfel, camera se va incalzi mai rapid iar apoi caloriferul va mentine acea temperatura. Un astfel de calorifer este putin mai scump, dar daca te intereseaza incalzirea rapida a camerei – trebuie sa optezi pentru un astfel de model.
De asemenea, daca te intereseaza controlarea mai eficienta a caloriferului electric, trebuie sa stii ca au aparut calorifere cu display si control digital al timpului de functionare.
Astfel, il poti seta sa functioneze automat doar in anumite intervale orare fara sa mai fie nevoie sa il pornesti sau sa il opresti manual. Poti opta pentru un astfel de model care asigura o eficienta mai ridicata ( deoarece nu va porni decat atunci cand l-ai setat) dar, la fel, costul de achizitie este putin mai ridicat.
Acestea fiind spuse, in mare parte pot spune ca este destul de usor sa iei cea mai buna decizie, mai ales daca vei tine cont intr-o proportie cat mai mare de informatiile oferite in acest articol.
Lasă un răspuns